“Dünyanın ən sağlam yeməyi” iltihabı azaldır, beyin sağlamlığını gücləndirir
Icma.az bildirir, Sherg.az saytına əsaslanaraq.
Qidalanma ilə bağlı müxtəlif tövsiyələr mövcuddur. Ancaq sağlamlıq axtaranlar üçün boşqabınızı düzgün şəkildə balanslaşdırmaq bəzən çaşdırıcı ola bilər. Ən faydalı yeməklər həm fiziki, həm də zehni sağlamlığınızı dəstəkləməli və eyni zamanda dadlı olmalıdır. Sağlam qidalanma rejiminə keçməyə çalışan hər kəsin bildiyi kimi, kifayət qədər ləzzət ala bilmədiyiniz zaman fast food yeməklərə yönəlmək çox cazibədar görünə bilər. Lakin artıq həm dadlı, həm də qidalandırıcı bir seçim mövcuddur: “Dünyanın ən sağlam yeməyi” ilə tanış olun!
Sherg.az "Mens Health" jurnalına istinadən xəbər verir ki, aparıcı qida araşdırmaçısı Dr. Paul Berryman dünyanın ən sağlam yeməyini hazırlamaq üçün uzunmüddətli araşdırma aparıb.

4.000-dən çox sağlamlıq qidasını diqqətlə qiymətləndirən Dr. Berryman bu iddiaları 222-yə qədər endirərək, yüksək qida dəyərinə malik üç hissəli bir axşam yeməyi hazırlayıb.

Başlanğıc: Zeytun yağlı qızılbalıq
Dr. Berryman menyusuna qızılbalıq terrini ilə başlayır. Omega-3 yağ turşuları ilə zəngin olan bu balıq, iltihabın azaldılmasında və beyin ilə ürək sağlamlığının qorunmasında son dərəcə faydalıdır. Həmçinin, enerjini artıran xüsusiyyəti ilə idmançılar üçün ideal seçim sayılır. Yanında təqdim edilən zeytun yağlı sous isə polifenollarla zəngindir və qanda şəkər səviyyəsinin balanslaşdırılmasından həzm sisteminə qədər bir çox fayda verir. Polifenolların eyni zamanda qocalma əleyhinə xüsusiyyətləri də var, bu da onu uzunmüddətli sağlamlıq üçün qazanc halına gətirir.

Əsas yemək: Toyuq və mərcimək
Əsas yeməkdə isə Dr. Berryman toyuq və mərcimək güvəci tövsiyə edir. Həm heyvani, həm də bitki mənşəli zülalları özündə birləşdirən bu yemək əzələ və sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Tərəvəz və paxlalılarla zəngin olan bu güvəç, həzm sistemini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, sağlam xolesterin səviyyəsini qorumaq, xərçəng və şəkər kimi xəstəliklərin riskini azaltmaq kimi bir çox fayda verir. Dr. Berryman güvəci tam taxıllı çörəklə birlikdə təqdim etməyi təklif edir, bu da yavaş buraxılan karbohidratlarla stabil enerji təmin edir.
Şirniyyat: Qozlu qatıq blankmanı
Şirniyyatlardan imtina etməyə ehtiyac yoxdur! Dr. Berryman sağlam bir son yemək kimi qozla bəzədilmiş qatıq blankmanı təklif edir. Qatıq bağırsaq dostu probiotiklərlə yanaşı, sümük sağlamlığı üçün bol kalsium təmin edir. Həmçinin, bədəndə zədələnmiş toxumaların bərpası, çəki nəzarəti və sağlam dəri inkişafı üçün lazım olan zülallarla da zəngindir. Qozlu sous isə ürək, həzm və əhval-ruhiyyə üçün faydalı olan sağlam yağlar və antioksidantlar ehtiva edir.

Dr. Berrymana görə, sağlam və balanslı pəhriz yaxşı sağlamlığın əsas sütunlarından biridir. “Bu, düzgün miqdarda və müxtəliflikdə qidalar qəbul etmək və sağlam bədən çəkisini qorumaq deməkdir,” — deyə o bildirir. Bu üç hissəli menyu yalnız yüksək qida dəyəri ilə deyil, həm də dad baxımından zövq verəcək şəkildə hazırlanıb. Sağlam həyat tərzini mənimsəmək həm bədəninizə, həm də zehninizə fayda verəcəkdir.


