Erkən ölüm üçün risk faktoru müəyyən edildi...
Icma.az, Sia Az saytına istinadən bildirir.
...Ultra emal olunmuş qidaların istehlakı bütün dünyada qarşısı alına bilən vaxtından əvvəl ölüm hallarının artması ilə əlaqələndirilir. Alimlər bu qənaətə səkkiz ölkədə milli pəhriz sorğularının və statistikanın məlumatlarını təhlil etdikdən sonra gəliblər.
SİA-nın məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri American Journal of Preventive Medicine (AJPM) jurnalında dərc olunub.
Ultra emal edilmiş qidalar, minimum bütöv inqrediyentləri ehtiva edən yeməyə hazır və ya qızdırmağa hazır qidalardır. Bunlara şəkərli sərinləşdirici içkilər, mağazadan alınmış bişmiş məmulatlar və desertlər, soyuq yeməklər, qablaşdırılmış qəlyanaltılar, hazır əriştə və fast food daxildir. Əsərin müəlliflərinin vurğuladığı kimi, belə məhsulların zərəri təkcə duz, şəkər və trans yağların yüksək olması ilə deyil, həm də süni komponentlərin əlavə edilməsi ilə sənaye emal prosesinin özü ilə bağlıdır.
Tədqiqat, UOP-un pəhriz qəbulunda hər 10 faiz artım üçün bütün səbəblərdən ölüm riskinin 3 faiz artdığını göstərdi. Eyni zamanda, bu cür məhsulların istehlak səviyyəsi çox dəyişir: əgər Kolumbiyada onlar kalorilərin təxminən 15 faizini təşkil edirsə, ABŞ-da bu, 50 faizdən çoxdur.
Alimlərin hesablamalarına görə, CO2 istehlakının ən yüksək olduğu ölkələrdə bütün vaxtından əvvəl ölümlərin 14 faizinin qarşısı alına bilər. Məsələn, 2018-ci ildə ABŞ-da təxminən 124.000 hadisə ultra emal olunmuş qidaların istehlakı ilə əlaqələndirilib.
Tədqiqatçılar vurğulayırlar ki, bu tendensiya birjadankənar məhsul istehlakının sürətlə artmaqda davam etdiyi aşağı və orta gəlirli ölkələr üçün xüsusilə narahatdır.
Nazlı Almuradova

