Erməni saxtakarlıqlarına CAVAB Qərbi Azərbaycan mətbəxi dünyaya səs saldı
Icma.az, Bizim media saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Qərbi Azərbaycan mətbəxinə dair “İrəvan xanlığının bölgə mətbəxi” adlı kitab dünya kulinariya kitabları arasında birinci yeri tutub və bir neçə nüfuzlu qurum tərəfindən də mükafata layiq görülüb. İstanbulda çap olunmuş İrəvan mətbəxinə məxsus 413 yemək növünü əhatə edən kitab milli mətbəximizin dünyada tanıdılması istiqamətində mühüm addımdır.
Qədim Azərbaycan torpağı olan İrəvanın bu gün Ermənistan paytaxtı olduğunu nəzərə alaraq mənfur qonşularımızın tarixi torpaqlarımızda yaşayan azərbaycanlı əhalinin rasionundakı yeməkləri özününküləşdirməyə və “erməni yeməkləri” kimi tanıtmağa çalışmalarına bələdik.
Ona görə də hər zaman Azərbaycanın mədəniyyətini, musiqisini, mətbəxini mənimsəmə cəhdlərini də unutmamalıyıq. İstənilən mövzunu öz mənfəətlərinə çevirmək məharəti olan ermənilərin bu kitabdakı faktları da gələcəkdə mənimsəməməsi üçün nəfis tərtibatda hazırlanmış kitab tarixi köklərə əsaslanır.
“İrəvan xanlığının bölgə mətbəxi” kitabının müəllifi, Milli Kulinariya Assosiasiyasının rəhbəri Tahir Əmiraslanov Bizim.Media-ya bildirdi ki, tarixi qaynaqlara və 1500-dən çox etnoqrafik sorğulara əsaslanan, erməni iddialarının əsassızlığını sübuta yetirən bu kitab azərbaycanlıların qədim tarixə malik İrəvan bölgəsinin maddi-mənəvi mədəniyyətinə dair qiymətli ensiklopedik mənbədir.
“O kitabda nəinki hər xörək, hər məzə və ya içki, hətta hər kəlmə əsaslandırılıb. Mən sadəcə yemək resepti yazmıram, mən həm də o yeməklərin mənşəyini, tarixi əsaslarını yazıram. Hər faktı da araşdırıb, tarixə əsaslandırıb təqdim etmişəm, bunun əksini sübut edə bilməzlər”, – deyə o, vurğuladı.
Qeyd edək ki, kitabda həmçinin İrəvan xanlığının mədəni irsini, Azərbaycan mədəniyyətini əks etdirən tarixi şəkillərin – Sərdar Sarayı, İrəvan məscidləri, karvansara və İrəvan şəhərinin tarixi mərkəzini təşkil etmiş orta əsrlərə aid digər memarlıq abidələrinin məhv edilməsi prosesini təfərrüatları ilə göstərən fotosənədlər əks olunub.
T.Əmiraslanov həmçinin diqqətə çatdırdı ki, indiyədək milli mətbəximizə dair 30 kitab nəşr etdirib. Bunların arasında “Mətbəx dastanları” adlı kitab var ki, milli mətbəximizin xörəklərinini necə yaranması hekayətləri topluda yer alır. Kitabın həmçinin Ukrayna dilinə tərcümə olunub.
Şəfiqə Şəfa, Bizim.Media


