Ət alarkən ehtiyatlı olun: Yoluxa bilərsiniz
Icma.az xəbər verir, Cebheinfo saytına əsaslanaraq.
Son vaxtlar bəzi bölgələrdə heyvanlar arasında dabaq xəstəliyi yayılıb.
Bir çox bölgələrdə xəstəliyə yoluxan heyvanların sayı artdıqca, insanlar da ət və süd məhsulları alarkən ehtiyatlı davranmağa başlayıblar. Artıq bir çox alıcı bazarda satılan kənd təsərrüfatı məhsullarının keyfiyyətinə şübhə ilə yanaşır.
Bəs dabaq xəstəliyi niyə bu qədər sürətlə yayılır? İnsanlar ətin, südün sağlam olub-olmadığını necə anlaya bilər?
Mövzu ilə bağlı “Cebheinfo.az” – açıqlama verən baytar Cansu Məmmədova bildirib ki, bu xəstəlik təsadüfi hallarda insana keçə bilər:

“Dabaq iri və xırdabuynuzlu heyvanlar arasında yayılmış təhlükəli virus xəstəliklərindən biridir. Heyvanlar arasında bu xəstəlik hərarət, ağızda ,burunda ( ümumi selikli qişalarda) müxtəlif yaralar və qabarcıqlarla özünü göstərir. İnsanlara nadir də olsa xəstə heyvanın ət və süd məhsulu ilə qidalanma, kəsim zamanı kəsici alətlərin sonradan dezinfeksiya edilməməsi və açıq yaralarla təması zamanı asanlıqla keçir”.
O qeyd edib ki, insanlar ət alarkən diqqətli olmalıdır:
“Ümumi şəkildə sürətlə yayılmasının ən əsas səbəblərindən bir neçəsi düzgün ət kəsimi qaydalarına riayət etməmək və xəstə ətlə sağlam əti ayırd edə bilməməkdir. Düşünürəm ki, hər bir emalçı bunu bilməlidir. İnsanlarda aldığı qidaların AQTA ( Azərbaycan Respublikası Qida Agentliyi) tərəfindən yoxlamadan keçdiyinə əmin olmalıdır”.
Gülər
“Cebheinfo.az”
Açar sözlər: ət Cansu Məmmədova
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin


