Hansı qidalar dişləri daha çox ləkələyir? Stomatoloq AÇIQLADI
Moderator.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Pomidor, çay, qəhvə, şərab, giləmeyvə və meyvə şirələrindəki rəng verən maddələr diş minasının rənginə güclü təsir göstərir.
Bu barədə britaniyalı stomatoloq Hanna Kinsella məlumat verib.
O bildirib ki, bu məhsullarda turşuların miqdarı yüksəkdir:
"Turşular diş minasını zəiflədir və onun səthində xırda çatlar və boşluqlar yaradır.
Qırmızı şərab və pomidorlarda olan antosian və tanin kimi piqmentlər bu boşluqlara daha tez yapışır və dişlərin rəngini dəyişir".
Stomatoloq qeyd edib ki, moruq, qaragilə, çay və qəhvə də güclü rəng verən maddələrə malikdir. O, xüsusilə quşüzümü, portağal və nar şirəsinin istifadəsini azaltmağı tövsiyə edib. Çünki bu şirələr çoxlu şəkər ehtiva edir, bu da bakteriyaların artmasına və diş minasını dağıdan turşuların yaranmasına səbəb olur.
"Çay və qəhvə taninlərlə zəngindir. Bu maddələr bitkilərə sarı və ya qəhvəyi rəng verir. Taninlər diş minasına nüfuz etdikdə, dişlər yaşıl və ya boz rəng ala bilər. Çay və qəhvədən tamamilə imtina etmək çətin olsa da, içkilərə süd əlavə etmək ləkələrin yaranma riskini azalda bilər", - Kinsella əlavə edib.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:69
Bu xəbər 03 Noyabr 2025 00:13 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















