Hava çirkililiyi: çox meyvə yemək ağciyərləri qoruyur Elmi araşdırma
Mia.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Müntəzəm meyvə qəbulu havanın çirklənməsi fonunda ağciyər funksiyasına müsbət təsir göstərir, onu mənfi təsirlərdə qoruyur.
Mia.az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, bu məlumat Amsterdamda keçirilən Avropa Tənəffüs Cəmiyyəti Konqresində təqdim edilən bir araşdırmada yer alıb.
Araşdırmaya əsasən, gündə ən az dörd porsiya meyvə istehlak edən qadınlar havanın çirkli olmasına rəğmən, ağciyər tutumunda daha az itkisi yaşayıblar.
Böyük Britaniyanın Leicester Universitetinin Ətraf Mühitin Sağlamlığı və Davamlılıq Mərkəzinin doktorantı Pimpika Kaevsri bildirib k, dünya əhalisinin 90 faizindən çoxu hava çirkliliyindən öz "nəsibi"ni alır: "Yüksək hava çirklənməsinin baş verdiyi bölgələrdə ağciyər funksiyası tədricən zəifləyir, demək olar ki, hər gün mənfi təsirə məruz qalır. Biz bununla bağlı 200.000 insanın üzərində araşdırmaya başladıq. Onların qidalanma vərdişləri və ağciyər tutumu məlumatlarını (FEV1 - bir saniyədə udulan hava miqdarı) araşdırıldı. Nəticələrə görə, havanın çirklənməsinin hər 5 µg/m³ artması meyvə istehlakı az olan qadınlarda FEV1-in 78 ml, meyvə istehlakı çox olan qadınlarda isə 57 ml olub. Bu fərq meyvənin qoruyucu təsir göstərə biləcəyini göstərir. Meyvələr antioksidant təsiri ilə qoruyur. Meyvələr təbii antioksidantlarla və iltihabəleyhinə birləşmələrlə zəngindir. Bu maddələr çirklənmiş havada incə hissəciklərin yaratdığı oksidləşdirici stressi və iltihabı azaltmaqla ağciyər funksiyasını qoruya bilər"
Tədqiqat həmçinin kişilərin qadınlardan daha az meyvə istehlak etdiyini də təsdiqləyib: "Buna görə də, qoruyucu təsirin yalnız qadınlarda görünə biləcəyi düşünülür..."
Ləman
MİA.AZ


