Həddindən artıq yağlı qidaların əsas təhlükələri üzə çıxır
Yüksək yağlı pəhriz bağırsaq florasında mənfi dəyişikliklərə, orqanizmdə xroniki iltihabı təşviq edir, ürək xəstəliyi riskini artırır və immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb olur.
News24.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat, yüksək yağlı pəhrizin bağırsaqda üç ailənin və on bir cins bakteriyanın bolluğundakı dəyişikliklərlə əlaqəli olduğunu müəyyən edib. Bu dəyişikliklər mukozal maneənin iltihabına səbəb olur ki, bu da immunitet sistemində mühüm rol oynayan interleykin molekullarının səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Bu, infeksiya, allergiya, astma, iltihabi və otoimmün xəstəliklər kimi xəstəliklərin riskini artırır. Tədqiqat həmçinin yüksək yağlı pəhrizlərin beyinə, toxunulmazlığa təsir göstərə bilən, piylənmə və kolon xərçəngi riskini artıran mənfi genetik dəyişikliklərlə əlaqəli olduğunu təsdiqləyib. Belə bir pəhrizin səbəb olduğu sistemli xroniki iltihabın bədənin müxtəlif xəstəliklərə həssaslığını artıran metabolik sindromun inkişafında mühüm amil olduğu da qəbul edilir.\\editor.az