Həkim açıqladı: payızda ən faydalı üç tərəvəz
Icma.az bildirir, Azpost saytına əsaslanaraq.
Payızda sağlam qidalanmaq üçün bəzi tərəvəzlər xüsusilə önəmlidir. AzPost xəbər verir ki, dietoloq həkim Yelena Ustinova payız mövsümündə balqabaq, çuğundur və kələm tərəvəzlərini gündəlik qidalanmaya daxil etməyi tövsiyə edir.
Balqabaq aşağı kalorili məhsul hesab olunur — 100 qramında cəmi 22 kkal var, bu isə onu çəkisini qorumaq istəyən və diyet saxlayanlar üçün ideal seçim edir. Balqabaqda həmçinin gündəlik A vitamini tələbatı təmin olunur, bu isə immunitet sisteminin, göz sağlamlığının və hormon balansının normal işləməsi üçün vacibdir. Həmçinin balqabaqda təxminən 4 qram lif var ki, bu da həzm sisteminin düzgün fəaliyyətinə kömək edir.
Çuğundur da payızın dəyərli tərəvəzlərindəndir. Onun kalorili olması və qan şəkərinə mənfi təsir göstərməsi barədə miflər olsa da, həqiqət budur ki, 100 qram bişmiş çuğundurun tərkibində cəmi 8–10 qram karbohidrat var. Çuğundur antosiya adlı güclü antioksidantlarla zəngindir, bu maddələr hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur, yaşlanma prosesini ləngidir və stresslə mübarizəyə kömək edir. Bundan başqa, çuğundur həzm sistemini normallaşdırır və qəbizlik riskini azaldır.
Kələm payızda tam yetişir və xüsusilə vitaminlərlə zəngindir. Təzə kələm, kök və göyərti ilə hazırlanan salatlarda bir porsiyada demək olar ki, gündəlik C vitamini tələbatı təmin olunur. Kələmdə həmçinin qadınlarda süd vəzi xərçəngi riskini azaldan faydalı maddələr və mədə-bağırsaq sistemini qoruyan nadir U vitamini mövcuddur. Lakin mədəsində xəstəliklərin kəskinləşməsi olan insanlar üçün təzə kələmi müvəqqəti olaraq yeməmək məsləhətdir.
Beləliklə, balqabaq, çuğundur və kələm payız qidasının ən faydalı tərəvəzləri hesab olunur və sağlamlığın qorunmasına böyük dəstək verir.
Paylaş

