Həkim daimi şirniyyata olan həvəsin səbəblərini açıqladı
Icma.az xəbər verir, Baku.ws saytına əsaslanaraq.
Şirniyyatlara olan daimi həvəsin şəkərli diabet əlaməti olduğuna dair ümumi fərziyyə var. Lakin rusiyalı həkim Lyubov Stankeviç deyib ki, bununla belə, bu ifadənin heç bir elmi əsası yoxdur.
BAKU.WS xəbər verir ki, o bunu "İzvestiya"ya açıqlamasında bildirib.
"İlk növbədə onu başa düşmək lazımdır ki, şəkərli diabet şirniyyata aludəçiliklə deyil, orqanizmdə qlükoza mübadiləsinin pozulması ilə əlaqəli xəstəlikdir. Şəkər çatışmazlığı hissi aşağı kalorili pəhrizdən banal yorğunluğa qədər müxtəlif amillərdən qaynaqlana bilər. Bədənin sürətli karbohidratlara ehtiyacı var ki, o, enerji çatışmazlığını həmişə hiss edir, lakin o demək deyil ki, bu, enerji çatışmazlığı ilə bağlıdır" - deyə tibb işçisi izah edib.
Onun sözlərinə görə, şirniyyata olan həvəs çox vaxt yemək vərdişləri və pəhriz xüsusiyyətlərindən qaynaqlanır:
"Məsələn, bir insan öyünləri atlayırsa və ya çox sadə karbohidratlar yeyirsə, qan şəkərinin səviyyəsi əvvəlcə kəskin şəkildə yüksəlir, sonra isə eyni dərəcədə aşağı düşür. Buna cavab olaraq, bədən şirniyyatların yeni bir hissəsini tələb edir. Nəticədə, insan enerjini mürəkkəb karbohidratlardan və ya yağlardan deyil, şəkərdən almağa alışır ki, bu da davamlı asılılığın yaranmasına səbəb ola bilər".
Stankeviçin sözlərinə görə, orqanizm müxtəlif makronutrientlər emal etmək üçün fərqli miqdarda enerji tələb edir. Məsələn, bədən yağların və zülalların həzm edilməsinə karbohidratların parçalanmasından daha çox vəsait sərf edir, şəkərin emal edilməsinə isə minimal "xərc" tələb olunur.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:172
Bu xəbər 01 Aprel 2025 10:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















