Kardiologiya İnstitutunun direktoru: Qidalanma ürəyin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər
Azertag saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Bakı, 29 sentyabr, AZƏRTAC
Hipertoniyanın uzun müddət davam etməsi hədəf orqanlardan ən önəmlisi olan ürəyə mənfi təsir göstərir və fəsadlar törətməyə başlayır. Yüksək təzyiqə qarşı ürək əvvəlcə qalınlaşaraq özünü qorumağa çalışır. Amma zamanla bu dəyişikliklər ürəyin sərtləşməsinə, qanla dolmasının çətinləşməsinə və nəticədə oksigen çatışmazlığına səbəb olur. Daha ağır mərhələdə isə ürək zəifləyir və ürək çatışmazlığı inkişaf edir.
AZƏRTAC xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin Elmi-Tədqiqat Kardiologiya İnstitutunun direktoru Gülnaz Dadaşova deyib.
O bildirib ki, hipertoniya damarların daxili təbəqəsini zədələyərək, aterosklerozu sürətləndirir, bu da infarkt riskini artırır: “Bu baxımdan hipertoniyanın profilaktikasını diqqət mərkəzində saxlamaq fəsadların qarşısının alınması üçün çox önəmlidir. Çünki pasiyentlərin doğru şəkildə maarifləndirilməsi, həyat tərzinin və lazım olduğu təqdirdə, dərman müalicəsinin aparılması nəzərəçarpacaq dərəcədə bu məqsədə nail olmağa imkan verir. Maarifləndirmə tədbirlərinin rolu da mühümdür, çünki insanlar fəsadlardan xəbərdar olduqca, öz səhhətlərinə daha çox diqqət etməyə başlayırlar”.
Direktor vurğulayıb ki, qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskinə və ürəyin ümumi sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər. Ona görə də, ürək xəstələri üçün düzgün qidalanma olduqca önəmlidir. “Düzgün qidalanma ürəyə düşən yükü azaldır, damarların sağlam qalmasına kömək edir və təzyiqi, xolesterini normada saxlamağa yardım edir. Qeyd etmək istəyirəm ki, həddindən artıq duz istehlakı təzyiqi qaldırır və ürəyə əlavə yük salır. Ona görə də yeməyi həddindən artıq duzlu etmək tövsiyə olunmur. Həmçinin yemək bişirilməsində yağların seçiminə diqqət etmək vacibdir. Heyvani yağlar (qoyun piyi, kərə yağı) damarların daralmasına səbəb ola bilər. Daha çox bitki yağlarına – zeytun, günəbaxan və ya kətan yağına üstünlük verilməlidir. Qızartmadan çox bişirmə, sobada hazırlama, buğlama daha faydalıdır. Həmçinin balıq və dəniz məhsullarının rasiona daxil olmasının önəmini vurğulamaq istərdim. Belə ki, həftədə ən azı 1–2 dəfə balıq yemək tövsiyə olunur, çünki Omeqa-3 yağ turşuları ürəyi qoruyur, damarları elastik saxlayır.Gündəlik rasionunuz vitamin, lif və minerallarla zəngin tərəvəz və meyvələrdən ibarət olmalıdır. Lif xolesterini aşağı salır, bağırsaqları yaxşı işlədərək orqanizmi təmizləyir. Ağ çörək və şirniyyat yerinə kəpəkli çörək, qarabaşaq, yulaf, qəhvəyi düyü daha faydalıdır. Bunlar həm toxluq verir, həm də ürəyə yük salmır. Qırmızı ətin miqdarına diqqət yetirməkdə fayda var. Əti tam qadağan etmək lazım deyil və daha çox toyuq, hinduşka, balıq seçmək daha düzgündür. Şəkər və şirniyyat istehlakına diqqət yetirmək lazımdır, çünki çoxlu şirniyyat və şəkərli qidalar ürək-damar sisteminə mənfi təsir edir və artıq çəki yaradır. Ona görə də. şirniyyatı minimuma endirmək lazımdır. Həmçinin maye qəbulunu nəzarət etmək lazımdır. Ürək çatışmazlığı olan xəstələr bol maye qəbul etdiyi zaman ürəyin yükü artır. Belə hallarda həkimlə razılaşdırılmış miqdarda maye içmək vacibdir. Lakin sağlam ürək xəstələri üçün təbii su içmək faydalıdır. Daha çox təbii, evdə bişirilmiş, tərəvəzli yeməklərə üstünlük verilsin, çünki qidalanma bir növ “ürəyin dərmanı”dır. Sağlam qidalanma vasitəsilə təzyiq, xolesterin və çəkini nəzarətdə saxlamaq olar”.


