Kartof fri sağlamlığa zərərlidirmi?
Icma.az, Lent az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Tədqiqat göstərib ki, kartofun hazırlanma üsulu böyük əhəmiyyət kəsb edir. Tez-tez kartof fri yemək 2-ci tip diabet riskini artırır.
ABŞ-da kartof məşhur tərəvəzdir və məlumatlara görə, bu ölkədə insanlar ildə orta hesabla 22 kq kartof istehlak edirlər. Lakin Brüssel kələmi kimi tərəvəzlərlə müqayisədə, qida dəyəri baxımından eyni hörmətə malik deyil.
Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:
Nyu-York Universitetinin Paulette Goddard adına Qidalanma, Qida Tədqiqatları və İctimai Sağlamlıq kafedrasının fəxri professoru, molekulyar bioloq Marion Nestle bildirib:
“Kartof uzun müddətdir ki, sağlamlıq üçün zərərli qida ilə assosiasiya olunur, baxmayaraq ki, əslində əsasən sağlam qidadır".
Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin T. H. Chan adına bölməsi tərəfindən aparılan və bu həftə BMJ jurnalında dərc olunan genişmiqyaslı tədqiqatda alimlər qeyd ediblər ki, həftədə üç porsiya kartof fri yemək, həftədə bir porsiyadan az yeməklə müqayisədə 2-ci tip diabet riskini 20% artırır. Bununla belə, kartof pürəsi, qaynadılmış və ya sobada bişmiş kartof, eləcə də kartof və qarğıdalı çipsləri kimi digər kartof yeməkləri diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilmir. Bununla belə, bu, kartofu ümumiyyətlə menyudan çıxarmaq lazım olduğu anlamına gəlmir. Əsas məsələ onun necə bişirilməsidir.

