Kimlərə albalı yemək olmaz?
Icma.az, Olke.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Yay aylarının sevilən meyvələrindən olan albalı orqanizmi təmizləməsi və s. xüsusiyyətləri ilə 7-dən 70-ə kimi hər kəsə faydalıdır.
Ölkə.Az albalının faydalarını təqdim edir:
Kalium, maqnezium, kalsium, fosfor, dəmir və sinklə zəngin olan turş albalı bədəndən artıq natriumu çıxararaq təbii yolla təzyiqi aşağı salan təsirə malikdir. Buna görə də mütəxəssislər hipertoniya xəstələrinin albalı istehlakının faydalı ola biləcəyini vurğulayırlar.
Tərkibində yüksək melatonin olan albalı yuxu dövrünə nəzarət etməkdə təsirli olur. Əslində, melatonin yuxunun keyfiyyətini və müddətini yaxşılaşdırmağa kömək edir, həmçinin narahatlıq problemlərinin azaldılmasında aktiv rol oynayır.
Eyni zamanda, albalının tərkibində güclü antioksidanlar var. Bu antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zərərini azaldaraq sağlamlığı qoruyur. Bu antioksidanlar dərinin daha sağlam və gənc görünməsinə də kömək edir.
Gilasın tünd qırmızı rəngini təmin edən antosiyaninlər qan damarlarının elastikliyini artıraraq damar sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.
Eyni zamanda, turş albalı müntəzəm yeyildikdə qan təzyiqini tənzimləmək və xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırmaq kimi kardioprotektiv təsirlərə malikdir.
Kalorisi olduqca az olan albalı, lifli xüsusiyyəti sayəsində çəki nəzarəti və həzm sağlamlığına birbaşa təsir edir.
Albalı sağlam və qidalı bir meyvə olsa da, onu nəzarətsiz istehlak etmək düzgün deyil. Xüsusilə şəkər xəstələri və xroniki böyrək xəstələri albalı istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar. Digər tərəfdən, albalı həddindən artıq yeyildikdə həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Billurə Yunus

