Icma.az
close
up
RU
Makaronda qurğuşun şoku

Makaronda qurğuşun şoku

Sherg.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.

Məşhur brendin məhsullarında yüksək səviyyədə aşkar edildi



Avropa İttifaqı məşhur İtalyan markasının istehsal etdiyi tam buğda makaronunun tərkibində qurğuşun səviyyəsinin təhlükəli həddə olduğunu aşkarlayıb. Almaniyada bu məhsulun geri çağırılmasına başlanılıb artıq və səlahiyyətlilərin riskin mənbəyini araşdırdığı bildirilib. Bəs milyonlarla evdə istehlak edilən, bir çoxlarının, xüsusən uşaqların “sevimli” qidası olan makaron həqiqətən də təhlükəlidirmi? Qurğuşun makaronun tərkibinə necə nüfuz edir və adi istehlakçı bunu anlaya bilərmi?

 “Sherg.az”“hurriyet.com.tr”yə istinadən xəbər verir ki, ağır metal olan qurğuşun əvvəllər körpələr üçün istehsal edilən darçın, acı şokolad və alma püresinin tərkibində də aşkarlanıb. Ankara Universiteti Qida Mühəndisliyi Fakültəsindən Qida Təhlükəsizliyi Mütəxəssisi, professor Nevzat Artık bildirib ki, ağır metallar qida istehsalında qida zəncirinə qarışa bilər və insan sağlamlığı üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssis qurğuşun kimi ağır metalların qidaları çirkləndirmə yollarını izah edib: “Bu, sənaye və Mədənçilik Fəaliyyətləri, kənd təsərrüfatı tətbiqləri zamanı, həmçinin kimyəvi gübrələr və kənd təsərrüfatı pestisidləri torpaqda ağır metalların yığılmasına səbəb ola bilər. Xüsusilə fosfat əsaslı gübrələr kadmium baxımından risk yaradır. Havanın çirklənməsi, qalıq yanacaqların yandırılması və sənaye bacalarından çıxan emissiyalar atmosferdə ağır metalların yığılmasına səbəb olur. Suyun çirklənməsi, sənaye çirkab suları və kanalizasiya sistemlərindən gələn ağır metallar su təchizatını çirkləndirə bilər və suvarma yolu ilə kənd təsərrüfatı məhsullarına ötürülə bilər. Dəniz məhsulları, böyük, uzunömürlü balıqlar yüksək səviyyədə civə toplaya bilir. Midiya və qabıqlı balıqlarda kadmium və arsen ola bilər. Taxıllar və süd məhsullarına isə ağır metallar çirklənmiş suvarma suyu vasitəsilə keçə bilər. Heyvanlar çirklənmiş otlarla qidalandıqda süd məhsulları vasitəsilə də insanlara ötürülə bilir. Yarpaqlı tərəvəzlər ağır metalları torpaqdan və ətraf mühiti çirkləndiricilərdən udur. Gübrələrin həddindən artıq istifadəsi bu vəziyyəti daha da pisləşdirə bilər”. Professor qeyd edib ki, qurğuşun bədəndə yığılan zəhərli ağır metaldır. Adətən aşağı dozalarda qəbul edildikdə nəzərəçarpan simptomlara səbəb olmasa da, uzunmüddətli və ya yüksək səviyyəli məruz qalma ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ağızda metal bir dad, mədə ağrısı, qusma və ishal ilə başlayan simptomlar, sinir sisteminin zədələnməsi səbəbindən zəhərlənmə, koma, tənəffüs çatışmazlığı və hətta ölüm kimi daha ağır vəziyyətlərə keçə bilir. Miçiqan Universitetində təcili tibbi yardım üzrə klinik dosent və tibbi toksikoloq Hernan Gomez, Vaşinqton Posta dedi ki, qurğuşun məruz qalması adətən dərhal simptomlara səbəb olmur. Təsirlərinin uzunmüddətli olduğunu və tək müşahidə ilə aşkarlanmasının çətin olduğunu ifadə edən Gomez, yüksək səviyyədə qurğuşun zəhərlənməsinin qarın ağrısı, baş ağrısı, yorğunluq və qusma kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini vurğuladı. Qurğuşun və kadmiuma uzun müddət məruz qalma böyrək funksiyasının pozulması və müxtəlif sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir. Risk xüsusilə körpələr, azyaşlı uşaqlar və hamilə qadınlar üçün yüksəkdir, çünki erkən inkişaf zamanı bu ağır metallara məruz qalma öyrənmə qüsurları və aşağı IQ səviyyələri kimi koqnitiv problemlərlə əlaqələndirilə bilər. Uşaq Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Cevriye Kübra Cenkçi, qurğuşun zəhərlənməsinin ən ciddi təsirlərindən birinin hemoqlobin sintezini azaltması, anemiyaya səbəb olması və mərkəzi sinir sistemini zədələməsi olduğunu bildirib. O, xüsusilə kəskin yüksək dozada məruz qalma zamanı uşaqlarda çaşqınlıq və huşunu itirmə ilə müşayiət olunan ağır ensefalopatiya hallarının müşahidə oluna biləcəyini vurğulayıb. Toksikoloq Hernan Qomez bildirib ki, qurğuşun təsirini aşkar etməyin ən etibarlı yolu qanda qurğuşun səviyyəsini ölçən testlərdir. Bir yeməyin görünüşünə və ya dadına baxaraq qurğuşun olub-olmadığını müəyyən etməyin mümkün olmadığını vurğulayan Ebru Akdağ, az miqdarda qurğuşun istehlakının belə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ifadə edərək əlavə edib: "Qurğuşun zəhərlənməsi xəstəlik və ya ölümlə nəticələnə bilər və qidada qurğuşun olub-olmadığını təsbit etməyin yeganə qəti yolu laboratoriya müayinələridir". Toksikoloq Hernan Qomez kalsium, dəmir, D vitamini və C vitamini ilə zəngin qidaların orqanizmin qurğuşun udulmasının qarşısını almağa kömək edə biləcəyini bildirib. C.Kübra Cenkçi, həmçinin bədəndə kalsium, sink, kifayət qədər dəmir səviyyəsinin və zülal qəbulunun qurğuşun udulmasının azalmasına töhfə verdiyini və xüsusilə uşaqlarda dəmir çatışmazlığı anemiyası varsa, qurğuşunun bədəndə udulmasının artacağı üçün bunun düzəldilməsi lazım olduğunu ifadə edib. Mütəxəssislər tövsiyə edir ki, əhali üzərində qida təhlükəsizliyinə və sağlam qidaya məsuliyyətli dövlət qurumlarının möhürü olan qablaşdırılmış məhsullar almalıdır.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:141
embedMənbə:https://sherg.az
archiveBu xəbər 15 İyun 2025 07:18 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Almaniya hərbi büdcəsini iki dəfə artırır

29 İyul 2025 08:02see128

Nəhayət, gözləntilər sona çatır: Şrek franşizası yeni filmlə qayıdır

29 İyul 2025 06:48see126

Əfqanıstan səfirliyindən Rusiyaya cavab: “Ədəbsiz mahnını himn saymaq olmaz”

29 İyul 2025 00:35see124

Ailə üçün 10 ən yaxşı avtomobil Seçim edərkən nələrə diqqət edilməlidir?

29 İyul 2025 04:05see123

Xıdırlıya qayıdan sakin: Elə hadisələrin şahidi olduq ki, qələmə alsalar, bir kitab çıxar

29 İyul 2025 06:56see122

Azərbaycanın Avropa İttifaqı bazarında mövqeyi möhkəmlənir

29 İyul 2025 09:10see122

Orxan Sübhan: Qarabağ Boltsuz da, Yankoviçsiz də Şelburn u məğlub etmək gücündədir

29 İyul 2025 14:36see120

İnfarkt və insult ölüm hökmü deyil. Riskləri necə azaltmaq olar?

29 İyul 2025 19:55see120

Kobi Brayantın ayaqqabısı 240 min dollara satıldı

29 İyul 2025 06:16see120

Baxış bucağınızı dəyişin müsbət düşüncənin gücü KONKRET

29 İyul 2025 09:22see115

Eşit, inanma… Təbriz VƏFALI YAZIR

29 İyul 2025 14:21see115

Tom Kruzun yeni sevgilisi tənqidə tuş gəlib

29 İyul 2025 08:29see115

“Qarabağ”ın “Şelburn”la oyununa doğru: statistika nə deyir?

29 İyul 2025 14:32see114

İordaniya və Səudiyyə Ərəbistanından Fələstin dövlətini tanıma çağırışı

29 İyul 2025 07:51see114

Zaqatalada icra nümayəndəsinin evi yandı

29 İyul 2025 11:05see114

“Kim zəmanət verə bilər ki, Tarif Şurası sabit tarifi artırmayacaq?” “Bu qurum Konstitusiyaya ziddir”

29 İyul 2025 13:53see114

6 cı cinayətindən bəraət aldı

29 İyul 2025 16:33see113

Səfir: Pekin qarşılıqlı faydalı tərəfdaşlığı inkişaf etdirmək üçün Bakı ilə əməkdaşlığa hazırdır

29 İyul 2025 20:34see113

Milli komandamızın üzvü niyə Moldova yox, Türkiyə klubunu seçib? Zimbru dan imtina edib

29 İyul 2025 12:20see112

Əməkdar artist övladları ilə belə dincəlir Fotolar

29 İyul 2025 11:47see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri