Mütəxəssislər ən sağlam qoz fındıqların adını açıqlayıblar...
Sia Az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
...Uzun müddət idi ki, qoz-fındıqların çox miqdarda yağ və kalori olduğu üçün diyetdə qadağan olunduğuna inanılırdı. Bununla belə, yeni araşdırmalar bu anlayışı tamamilə dəyişdirir.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə Daily Mail xəbər verir.
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, gənclər səhər yeməyində 50 qram qoz yeyəndə nəinki daha enerjili olurlar, həm də həmin gün yaddaş və reaksiya testlərində daha yaxşı performans göstərirlər.
Başqa bir kilo itkisi araşdırması da müəyyən etdi ki, kalori məhdudlaşdırılmış pəhrizə qoz-fındıq əlavə etmək irəliləyişə mane olmur.
Üstəlik, bəzi hallarda qoz-fındıq yeyən insanlar yeməyənlərə nisbətən daha çox arıqlayırlar.
Nəşr qeyd edir ki, bu, alimlərin qozun faydalarını ilk dəfə qeyd etmələri deyil.
Bəzi tədqiqatlar qoz-fındıq istehlakı ilə şəkərli diabet, ürək xəstəliklərinin azalması, məhsuldarlığın yaxşılaşması və beyin funksiyasının yaxşılaşması arasında əlaqə olduğunu göstərir.
Bu dəlillərə baxmayaraq, məqalədə deyilir ki, bir çox insanlar qoz-fındıqdan ehtiyat edirlər, çünki onlar kalorilərin faydalarından üstün olacağından qorxurlar.
Ekspertlər isə bunun əksinin doğru olduğunu iddia edirlər. Hər gün bir ovuc qoz-fındıq yemək sizi zənginləşdirən, həm də uzunmüddətli sağlamlığınızı qorumağa kömək edən zülal, lif və sağlam yağların güclü qarışığını təmin edir.
Diyetoloq Qreys Kinqsvel deyir ki, qoz-fındıq çox qidalıdır, lakin orqanizm tərkibində olan hər kaloridən istifadə etmir. Buna görə də onlar digər yüksək yağlı qidalar kimi çəki artımına eyni təsir göstərmirlər.
Çəki mifləri bir yana, faydaların siyahısı təsir edicidir.
...Qoz-fındıq lif, E vitamini, antioksidanlar və mineralların əla mənbəyidir, lakin daha da əhəmiyyətlisi, onlar bir çox bədən sisteminə təsir göstərir, -deyə dietoloq paylaşıb.
Qoz xüsusilə omeqa-3 yağ turşuları, protein və polifenollarla zəngindir.
Braziliya qoz-fındıqları tiroid sağlamlığı üçün əsas qida olan seleniumun ən zəngin mənbələrindən biridir.
Badam liflə zəngindir: 30 qramda təxminən 4 qram var ki, bu da bağırsaq sağlamlığını, toxunulmazlığı və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir. Həmçinin, nəşrin qeyd etdiyi kimi, qoz yağları artıq mövcuddur və onlar fıstıq yağı üçün daha sağlam bir əvəzdir. Badam və püstə yağlarında protein, lif və sağlam yağlar var.
Nazlı Almuradova


