Qaraciyər xərçəngi riskini 40% azaldan içki
Medicina saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Həkimlər qəhvənin müalicəvi xüsusiyyətlərindən bəhs edərək, xərçəngin inkişafına müqavimət göstərə bilməsini təsdiqləyiblər.
“Medicina” xəbər verir ki, rusiyalı həkim Yelena Malışeva qəhvə içməkdən qorxmamağı tövsiyə edib. Bu gün qəhvə içməyin bir sıra səbəblərə görə faydalı olduğu etibarlı şəkildə məlumdur.
Məsələn qəhvə qaraciyər xərçəngindən effektiv şəkildə qoruyur.
"Ciddi qaraciyər xəstəliklərindən biri də qaraciyər xərçəngi kimi tanınan hepatobiliar xərçəngdir. Qəhvə onun risklərini azaldır. Qəhvənin tərkibində olan izoflavonoidlər qaraciyər xərçəngi riskini 40% azaldır”.
Həkim əlavə edib ki, qəhvə prostat xərçənginin də qarşısını alır.
Kardioloq German Qandelman isə bildirib ki, qəhvə təzyiqin bir qədər artmasına səbəb olur, lakin sonra kofein sidikqovucu mexanizmləri işə salır və mayenin ayrılması ilə birlikdə qan təzyiqi azalmağa başlayır. Həkimlər qəhvənin hipertoniyanın müalicəsində birinci sıra dərman hesab edilən sidikqovucu olduğunu vurğulayırlar.
Qəhvə həvəskarlarının şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalı azdır. Alimlər hesab edirlər ki, bu cür qorunma qəhvə komponentləri - kofein, kofein və xlorogen turşusu tərəfindən asanlaşdırılır.
Tədqiqatlar göstərib ki, bu maddələr orqanizmdə insulin istehsalı proseslərini dəstəkləyir və hüceyrələrin ona qarşı həssaslığını artırır. Bundan əlavə, qəhvənin sidikqovucu təsiri sayəsində qanda şəkərin konsentrasiyası azalır.
Aygün M


