Qaraciyəri məhv edən ağ zəhər DİQQƏTLİ OLUN!
Yeməklərə, desertlərə və qəlyanaltılara dad qatdığını düşünürük, amma yavaş-yavaş bədəni zəhərləməyə başlayır. Hər kəsin sevimlisi olan bu yemək sağlamlığımızı məhv edə bilər.
News24.az şəkərin istehlakının orqanlara necə təsir etdiyini təqdim edir:
Geniş istehlak edilən şəkər az miqdarda da olsa, hər qidada görünür. Sağlamlığımız üçün çox zərərli olan bu qida qaraciyəri məhv edir və damar tıxanmasının əsas səbəblərindən biridir. Şəkər istehlakının orqanizmə təsirləri burada.
Qaraciyəri məhv edir
İstifadə etdiyimiz şəkər şirin dadına uyaraq qaraciyərdə piylərin yığılmasına səbəb olaraq piylənmə riskini artırır. Xüsusilə fruktoza qaraciyərdə yağ sintezini artırdıqda sağlamlığınıza mənfi təsir göstərməyə başlayır. Qaraciyər bədən daxilində mexanizmi təmin edən mühüm orqanlardan biridir. Gələcəkdə siroz və ya orqan çatışmazlığı kimi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Piylənmə problemi
Şəkər istehlakı enerji təmin etsə də, bədənə verdiyi heç bir faydalı qida xüsusiyyətinə malik olmaya bilər. Həddindən artıq istehlak edildikdə kökəlməyə və kökəlməyə səbəb olan şəkər metabolik sindrom riskini də artırır. Xüsusilə həddindən artıq kökəlməyə başlayan və şişkin bədəni olduğunu söyləyən insanların şəkər, duz kimi qidalardan istifadəyə ara verməsi lazım gələ bilər.
Diabetin əsas səbəbi
Şəkərli qidalar və ya içkilər istehlak etdiyiniz zaman 2-ci tip diabet riskini artırırsınız. Həddindən artıq şəkər istehlakı insulin müqavimətini artırır və qan şəkəri problemlərinə səbəb olur. Balanssız bir miqdarda şəkər bədəninizə bir çox fərqli zərər verər.
Dişlərdə çürük
Ağızda bakteriya böyüməsinə səbəb olan şəkər sizi diş çürüməsinə məruz qoyur. Xüsusilə şirin qəlyanaltıları sevənlər üçün böyük problemə çevrilə bilər. Əgər tez-tez şirin qidalar qəbul edirsinizsə, onları mütləq azaltmağa çalışmalısınız.
Ürək xəstəlikləri
Yüksək şəkər istehlakı ürək xəstəliyi riskini artıracaq. Qan təzyiqinə təsir edən və xolesterol səviyyəsini dəyişən şəkər infarkt və insult kimi ürək xəstəliklərinin riskini artıra bilər. Xüsusilə 40 yaşdan yuxarı insanlar üçün ciddi risklər var.
İmmunitet zəifliyi
Həddindən artıq şəkər istehlakı immunitet sistemini aşağı sala bilər və xəstəliklərə daha asanlıqla tab gətirə bilər. Şəkərin belə bir risk daşıdığını təsdiqləyən mütəxəssislər, ağ zəhər ləqəbli tez-tez istehlakı ilə immunitetin aşağı düşməsinə səbəb ola biləcəyini bildirirlər.
Bağırsaq problemləri
Həddindən artıq şəkər istehlakı bağırsaqlarda maya infeksiyalarına səbəb ola bilər. Candida adlanan bu göbələk növü şəkərlə qidalanır və həddindən artıq şəkər istehlakı zamanı sürətlə çoxalaraq infeksiyalara səbəb olur. Bağırsaqlarımız immunitet sistemimizin çox hissəsini ehtiva edir.