Qazlı su və qızarmış kartof adamı kor edə bilər
Icma.az, Medicina saytına istinadən bildirir.
Sodalı su, kolbasa və qızardılmış kartof görmə qabiliyyətini pisləşdirir.
“Medicina” xəbər verir ki, professor, tibb elmləri doktoru Natalya Şilova açıqlama verib.
Onun sözlərinə görə, şirin qazlı içkilər və qidalara əlavə edilən istənilən şəkər gözlərə mənfi təsir göstərir.
"Qanda qlükozanın sürətli artması torlu qişanın ən kiçik damarlarını zədələyir.
Şəkər molekulları zülallara yapışaraq kapilyar divarların elastikliyini itirməsinə səbəb olur. Bütün bunlar diabetik retinopatiyaya (gözün tor qişasının zədələnməsi) erkən katarakta və bütün göz strukturlarının sürətlənməsinə səbəb olur".
Həkim gündə 25 qrama qədər şəkər əlavə etməyi məsləhət görür. Bu normaya əsaslanaraq, məsələn, həftədə iki dəfədən çox olmayan bir şüşə limonad içə bilərsiniz.
Öz növbəsində, kolbasa, bastırma və sosiska emal edilmiş qidalardır. Nitritlər və nitratlar məhsullara iştahaaçan çəhrayı rəng vermək üçün istifadə olunur.
Bununla belə, bu maddələr nitrozaminlər əmələ gətirir - kapilyar endoteli və retinanın mikrodamarlarını zədələyən birləşmələr.
Qızdırılmış yağda bişmiş kartof qızartması və digər yeməklər də gözə zərərlidir.
"Yağların yenidən qızdırılması onlarda trans yağ və peroksidləşmiş lipidlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Onlar xroniki iltihabı təhrik edir və tor qişanın mərkəzinin qoruyucu piqmentini yeyir, bu da yaşa bağlı makula degenerasiyasının, kontrastın və görmə itiliyinin azalmasının inkişafını sürətləndirir".
Beləliklə, bir pors kartof qızartması həftədə bir dəfədən çox olmayaraq yeməyə icazə verilir.
Aygün Musayeva


