Qəhvə dəriyə necə təsir edir? Araşdırmanın nəticələri
Icma.az, Qaynarinfo saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Getdikcə daha çox araşdırma kofein istehlakı, dəri sağlamlığı və qocalmanın bioloji prosesi arasında sıx əlaqəni göstərir.
Qaynarinfo xəbər verir ki, "Health" nəşri dəri və qidalanma mütəxəssisləri ilə müsahibə apararaq və araşdırmaları təhlil edərək, kofeinin qocalmaya həm içəridən, həm də xaricdən təsiri haqqında elmin əslində nə dediyini öyrənmək istəyib.
Araşdırmalar göstərib ki, kofein dəri sağlamlığına müxtəlif yollarla təsir edə bilər.
Yaşla birlikdə kollagen səviyyəsi təbii şəkildə azalır, lakin araşdırmalar göstərir ki, qəhvə ekstraktı dəridə onun səviyyəsinin yüksəlməsinə kömək edə bilər.
Əsas olan kofeini mülayim şəkildə istehlak etməkdir. "Kofeinin yüksək səviyyədə olması orqanizmin dehidratasiyasına və nəticədə dərinin içəridən susuz qalmasına səbəb ola bilər", deyə dermatoloq Antoni M. Rossi izah edib.
Bir araşdırma göstərib ki, qəhvə ləpəsi ekstraktı dərinin elastikliyini, nəmliyini, parlaqlığını və fakturasını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır. Digər araşdırmalar da qəhvə ekstraktının dərinin elastikliyinə və nəmliyinə faydalı təsirini göstərib ki, bu da qəhvədə polifenolların olması ilə əlaqədardır.
Aşağı və ya orta miqdarda kofein iltihabla mübarizədə xüsusilə faydalı ola bilər.
"Bir az kofein zərər verməz, xüsusilə də qəhvə və ya çayda olduqda, çünki bu içkilərdə iltihabı azaltmağa və dərini qocalmağa səbəb olan oksidativ stressdən qorumağa kömək edə bilən antioksidantlar və polifenollar var", deyə diyetoloq Debbi Petitpin bildirib.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, mülayim kofein istehlakı bioloji qocalmanın ləngiməsində əhəmiyyətli üstünlüklərlə əlaqələndirilir. Alimlər aşkar ediblər ki, kofein DNT-nin bərpasını və hüceyrələrin stressə reaksiyasını gücləndirə bilər, bu da potensial olaraq qocalma prosesini ləngidə bilər.
Qəhvə sağlamlıq üçün faydalıdır, amma yalnız mülayim istehlak edildikdə. Həddindən artıq kofein dəri üçün və sağlamlıq üçün zərərlidir. Bundan əlavə, həddindən artıq kofein istehlakı tez-tez ürək döyüntüsünə, narahatlığa, yuxu problemlərinə, həzm problemlərinə və yüksək qan təzyiqinə səbəb ola bilər.
Sağlam kofein istehlakı səviyyəsini saxlayın - bu təxminən 350 ml-lik iki-üç fincan qəhvəyə bərabərdir.
Alimlər qəhvənin bağırsaq üçün böyük faydasını aşkar ediblər. Xüsusilə, alimlər müəyyən ediblər ki, qəhvəsevərlərdə faydalı bakteri növü - L. asaccharolyticus-un yüksək səviyyəsi var.
Bundan əlavə, kardioloqlar qəhvə içəndə qan təzyiqinin yüksəlib-yüksəlmədiyinə cavab veriblər. Elm və mütəxəssislər qəhvənin arterial təzyiqə təsiri və onunla təhlükəsiz məmnuniyyət necə əldə etmək barədə ətraflı məlumat veriblər.
Aydın


