Qidalanmada yol verilən ƏSAS SƏHVLƏR: Xərçəng riskini artırır
Bizim media portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Qida rasionunda ən kiçik dəyişikliklər belə ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda və ömrün uzunluğunu artıra bilər. Mədəni və regional fərqlərə baxmayaraq, insanların qidalanmada yol verdikləri yanlışlıqlar bir çox hallarda oxşardır.
Bizim.Media xəbər verir ki, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina kp.ru-ya verdiyi açıqlamada əhalinin sağlamlığına təsir edən əsas tendensiyaları təqdim edib.
O, uzunmüddətli tədqiqatların nəticələrinə əsaslanaraq bildirib ki, duz və tərəvəzlərin qəbul səviyyəsi insanın yaşama göstəriciləri ilə birbaşa əlaqəlidir: insan gündə ən azı dörd porsiya tərəvəz (təxminən 400–500 qram) yeməli, duzu isə əksinə, beş qramdan çox olmamaqla qəbul etməlidir.
Ekspertin sözlərinə görə, zərərli qidalanma vərdişlərinə şirniyyata həddən artıq meyllilik, kolbasa, sosiskalar, hisə verilmiş və hazır qəlyanaltılar kimi yüksək dərəcədə emal olunmuş məhsulların tez-tez qəbulu daxildir. Bununla yanaşı, insanlar çox nadir hallarda paxlalılara üstünlük verirlər, halbuki bu məhsullar yaşa bağlı xəstəliklərin profilaktikasında mühüm rol oynayır və uzunömürlülüyə töhfə verir.
Profilaktik Tibb Milli Tədqiqat Mərkəzinin məlumatına görə, təxminən 40% insanlar kifayət qədər tərəvəz, 58% tam taxıl məhsulları, 70% isə paxlalılar qəbul etmir. Eyni zamanda, əhalinin yarıdan çoxu emal olunmuş ət məhsullarını həddindən artıq, demək olar ki, yarısı şirniyyatları, 42%-i isə duzlu məhsulları çox istehlak edir. Drapkina əlavə edib ki, yeməkləri sonradan duzlama vərdişinin azaldığı müşahidə olunsa da, ümumi duz istehlakı azalmır.
Bununla belə, ekspert müsbət dəyişikliklərin də müşahidə olunduğunu qeyd edib — insanlar tədricən meyvə və tərəvəzlərin payını artırır, baxmayaraq ki, bu miqdar hələ də tələb olunan normadan aşağıdır. Drapkina vurğulayıb ki, sağlam qidalanma mütləq bahalı olmaq məcburiyyətində deyil: kələm, kök və çuğundur kimi əlçatan tərəvəzlər də tam dəyərli qida mənbəyidir. Mütəxəssislər məhsulun tərkibinə diqqət yetirməyin vacibliyini də xatırladıblar: bir çox konserv, çörək və ət məhsullarında gizli duz olur və dietoloqların fikrincə, ağ çörək və kolbasa ilə iki sendviç demək olar ki, gündəlik duz normasını doldura bilər.
Tədqiqatlara görə, gündə 25–30 qram lif (tərəvəzlərdə, tam taxıllarda və paxlalılarda olan) qəbul etmək, yoğun bağırsaq xərçəngi, ürək-damar xəstəlikləri, insult və 2-ci tip diabet riskini 15–30% azaldır. Hətta gündə cəmi 200 qram meyvə və tərəvəz yeyən insanlarda insult riski 16%, ölüm riski isə 10% azalır. Bundan başqa, duz qəbulunun gündə 5 qramadək azaldılması ürək-damar xəstəlikləri riskini 17%, ürək xəstəliyi olan pasiyentlər arasında ölüm ehtimalını isə demək olar ki, üçdə bir azaldır.
Bizim.Media
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:85
Bu xəbər 01 Noyabr 2025 00:06 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















