Qovun zirzəmiləri Özbəklər qış üçün təzə yemişi necə saxlayırlar?
Icma.az xəbər verir, Azpost saytına əsaslanaraq.
Özbəkistanda qovun zirzəmiləri qış boyu təzə tərəvəzləri saxlamaq üçün istifadə edilən ənənəvi üsuldur.
Azpost.info xəbər verir ki, özbək qovunları qalın qabıqları və davamlı quruluşu sayəsində təravətini uzun müddət saxlaya bilən xüsusi növlərdir. Bu qovunları qorumaq üçün tikilən yeraltı zirzəmilər regionun iqlim və coğrafi şəraitinə uyğun layihələndirilib.
Qovun zirzəmiləri yerin altında və ya divarları kərpicdən tikilir. Bu zirzəmilər isti yay günlərində sərin olsa da, qışda şaxta təsir etmir və beləliklə, təbii üsullarla qovunların təzə qalmasını təmin edir.
Zirzəmilərə diqqətlə qoyulan qovunlar adətən sentyabr və ya oktyabr aylarında yığıldıqdan sonra qışa tədarük üçün saxlanılır.
Qışda, xüsusən də toy, bayram kimi xüsusi günlərdə süfrəyə gətirilən bu qovunların özbək mədəniyyətində ənənəvi yeri var. Özbəkistanın hər bölgəsində müxtəlif növ qovun yetişdirilir və bunların dadı, saxlanma müddəti və ətri bölgədən asılı olaraq dəyişir. Bu mədəniyyət həm də özbək xalqının əkinçilik müdrikliyini və təbiətə uyğun həyat tərzini əks etdirən mühüm irsdir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:129
Bu xəbər 06 Noyabr 2024 14:50 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















