Qoz fındıq bizi ölümdən qoruyurmuş ARAŞDIRMA
Turkstan.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Müntəzəm şəkildə çərəz, xüsusən də qoz-fındıq istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskini xeyli azaldır.
Turkustan.az xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-ın Loma-Linda Universitetinin tədqiqatçılarının apardığı tədqiqatın nəticələrində məlumat verilib. Tədqiqatın nəticələri məşhur EatingWell portalında dərc olunub.
Tədqiqatda ABŞ və Kanadadan olan 80.000-dən çox orta yaşlı könüllü iştirak edib. Araşdırma Adventist Health Study 2 layihəsi çərçivəsində toplanmış məlumatlara əsaslanıb.
Məlum olub ki, müntəzəm olaraq qoz-fındıq yeyən şəxslərin ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski digər şəxslərdən, nadir hallarda çərəz istifadə edənlərdən və ya ümumiyyətlə yeməyənlərə nisbətən 14% daha azdır. Bu çərəz sevənlərin olduğu qrupda ölümcül işemik ürək xəstəliyi riski də 19% daha aşağı olub.
Alimlərin fikrincə, daha çox faydalı olan çərəzlər badam, keşyu və qozdur. Məhz bu çərəz növlərinin müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini 17%, koronar ürək xəstəliyindən isə 27% azaldır./publika.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:104
Bu xəbər 02 Noyabr 2025 15:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















