Restoranda yemək yeyərkən ehtiyatlı olun! Görün necə hazırlanır
GlobalInfo portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
“Xudafərin” şadlıq sarayında yeməyin içindən qab süngərinin çıxması ictimaiyyətdə narahatlığa səbəb olub. Qeyd edilir ki, vaxtaşırı ictimai-iaşə obyektlərində antisanitariya hallarına rast gəlinsə də, hər hansı ciddi tədbirlər görülmür.
Bəs yeməyin içində yad cisim necə çıxır?
Globalinfo.az-a danışan qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, qida məhsulları əsasən üç formada çirklənməyə məruz qalır:
“Bioloji, kimyəvi və fiziki çirklənmə. Metal və şüşə qırıntıları, torpaq, ölmüş həşəratlar, düzgün yuyulmayan qab-qacaq və süngərlərin yeməyə düşməsi fiziki çirklənməyə aiddir. Adətən qab yuyulan şöbələrdə köhnəlmiş süngərlərdən istifadə olunur və dəyişdirilmir. Yaxud köhnəlmi. metal süngərlər qazanın və ya saxlanma qablarının kənarında qırılıb qalır. Nəticədə həmin qırıntılar yeməklərin, məsələn, kababın içinə düşə bilir”.
Ağa Salamov
Mütəxəssis bildirib ki, istifadə olunan materiallar qida təhlükəsizliyi standartlarına uyğun olmalı, süngərlər gündəlik dəyişdirilməlidir:
“Süngərlər yalnız fiziki yox, bioloji risk daşıyıcısı da ola bilər. Onlar bakteriyaları özündə toplayıb saxlayır. Xüsusilə mühitin temperaturu bu bakteriyaların süngərdə çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Bu da insan sağlamlığı üçün təhlükə mənbəyinə çevrilir”.
Zaira Akifqızı
Globalinfo.az


