Icma.az
close
up
RU
Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Müasir dövrdə ictimai iaşə obyektlərində, xüsusilə restoranlarda təqdim olunan qidaların keyfiyyəti və təhlükəsizliyi cəmiyyətin sağlamlığı ilə birbaşa bağlı olan vacib məsələlərdən biridir. Təəssüf ki, Azərbaycanda zaman-zaman müxtəlif restoranlarda qidadan zəhərlənmə hallarına rast gəlinir.

Restoranlarda zəhərlənmənin səbəbləri nəylə bağlıdır?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlamasında qida eksperti İlkin Şirinov bildirdi ki, bugünkü gündə birinci növbədə restoranlarda keçirilən monitorinqlər, mütəmadi baxışlar, məhsulların saxlama yerlərinə nəzarət öz qaydasında aparılır:

"Amma burada insanların sağlamlığı ikinci plana, qazanc və gəlir isə ön plana keçdikdə, işbazlar insan sağlamlığını düşünmədən yalnız pul qazanmağa fokuslanırlar. Bu isə insanların sağlamlığı və kütləvi zəhərlənmələr hesabına başa gəlir. Məsələn, 3–5 gün öncədən qalmış yeməklər – bu, daha çox salatlara, xüsusilə mayonezli, göbələkli salatlara aiddir – istifadə olunduqda ciddi risk yaranır. Risk qrupuna daxil olan xammaldan hazırlanan yeməklər müxtəlif soyuducularda saxlanılır, bəlkə də həmin məhsulu saxlamaq üçün həmin soyuducuların texniki funksiyası belə yoxdur. Bu cür yeməklər növbəti toyda eyni masalara, insanlara təqdim edildikdə, təbii ki, zəhərlənmə riski artır.
İkinci bir məsələ soyuducuların normativlərə uyğun olmaması və ya düzgün istifadə edilməməsi ilə bağlıdır. Bəzən soyuducu mövcuddur, məhsul da orada saxlanılır, lakin soyuducudan ya istifadə olunmur, ya da düzgün istifadə edilmir".

Ekspert qeyd etdi ki, digər məsələ məhsul qonşuluğu ilə bağlıdır. Onun sözlərinə görə, məhsulların bir-biri ilə təmas etmədən, qaydalara uyğun şəkildə saxlanılmaması da ciddi problem yaradır.

"Ən böyük problemlərdən biri isə qida zəncirinin qırılmasıdır. Bu gün soyuducudan çıxmış məhsulu yalnız soyuducuda saxlamaq olar. Əgər soyuducudan çıxarılmış məhsul anbarlarda və ya günəş işığına məruz qalan yerlərdə saxlanılarsa, əlbəttə ki, zəhərlənmə halları baş verəcək. Bu hal ən çox ət və ət məhsullarında müşahidə olunur.
Yaxşı olardı ki, restoranlarda xammal kimi istifadə olunan bütün məhsullar Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin xüsusi sertifikasiyasından keçmiş, yəni gigiyenik sertifikatı olan məhsullar olsun. Əks halda, nəzarətsiz şəkildə, kənd və ya rayon şəraitində, baytar nəzarətindən keçmədən kəsilmiş heyvan ətlərindən istifadə olunarsa, əlbəttə ki, fəsadların yaranması mümkündür. Çünki bu halda nəzarət mexanizmi mövcud deyil.
Restoranlarda məhsulların saxlandığı soyuducular gigiyenik qaydalara və standartlara uyğun olmalı, restoran əməkdaşları mütəmadi olaraq həkim nəzarətindən keçməlidirlər. Eyni zamanda, yeməklərin saxlandığı qabların təmizliyi də xüsusi əhəmiyyət daşıyır. Qidaların hazırlandığı yerlərdə çirklənməni minimuma endirmək vacibdir",- deyə İlkin Şirinov vurğuladı.

Xədicə BAXIŞLI

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:59
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 30 Aprel 2025 18:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Rusiya proseslərə mane olmağa çalışır

31 İyul 2025 00:30see232

Almaniya hərbi büdcəsini iki dəfə artırır

29 İyul 2025 08:02see130

Nəhayət, gözləntilər sona çatır: Şrek franşizası yeni filmlə qayıdır

29 İyul 2025 06:48see126

Azərbaycanın Avropa İttifaqı bazarında mövqeyi möhkəmlənir

29 İyul 2025 09:10see123

Xıdırlıya qayıdan sakin: Elə hadisələrin şahidi olduq ki, qələmə alsalar, bir kitab çıxar

29 İyul 2025 06:56see122

Orxan Sübhan: Qarabağ Boltsuz da, Yankoviçsiz də Şelburn u məğlub etmək gücündədir

29 İyul 2025 14:36see120

Kobi Brayantın ayaqqabısı 240 min dollara satıldı

29 İyul 2025 06:16see120

İnfarkt və insult ölüm hökmü deyil. Riskləri necə azaltmaq olar?

29 İyul 2025 19:55see120

Tom Kruzun yeni sevgilisi tənqidə tuş gəlib

29 İyul 2025 08:29see118

“Qarabağ”ın “Şelburn”la oyununa doğru: statistika nə deyir?

29 İyul 2025 14:32see117

Eşit, inanma… Təbriz VƏFALI YAZIR

29 İyul 2025 14:21see116

Baxış bucağınızı dəyişin müsbət düşüncənin gücü KONKRET

29 İyul 2025 09:22see115

6 cı cinayətindən bəraət aldı

29 İyul 2025 16:33see115

Milli komandamızın üzvü niyə Moldova yox, Türkiyə klubunu seçib? Zimbru dan imtina edib

29 İyul 2025 12:20see114

Zaqatalada icra nümayəndəsinin evi yandı

29 İyul 2025 11:05see114

“Kim zəmanət verə bilər ki, Tarif Şurası sabit tarifi artırmayacaq?” “Bu qurum Konstitusiyaya ziddir”

29 İyul 2025 13:53see114

İordaniya və Səudiyyə Ərəbistanından Fələstin dövlətini tanıma çağırışı

29 İyul 2025 07:51see114

3 ağır ürək diaqnozu olan xəstə ölümdən son anda qurtuldu

29 İyul 2025 16:32see114

Səfir: Pekin qarşılıqlı faydalı tərəfdaşlığı inkişaf etdirmək üçün Bakı ilə əməkdaşlığa hazırdır

29 İyul 2025 20:34see113

Netanyahu Argentinaya gedəcək

29 İyul 2025 09:41see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri