Icma.az
close
up
RU
Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Müasir dövrdə ictimai iaşə obyektlərində, xüsusilə restoranlarda təqdim olunan qidaların keyfiyyəti və təhlükəsizliyi cəmiyyətin sağlamlığı ilə birbaşa bağlı olan vacib məsələlərdən biridir. Təəssüf ki, Azərbaycanda zaman-zaman müxtəlif restoranlarda qidadan zəhərlənmə hallarına rast gəlinir.

Restoranlarda zəhərlənmənin səbəbləri nəylə bağlıdır?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlamasında qida eksperti İlkin Şirinov bildirdi ki, bugünkü gündə birinci növbədə restoranlarda keçirilən monitorinqlər, mütəmadi baxışlar, məhsulların saxlama yerlərinə nəzarət öz qaydasında aparılır:

"Amma burada insanların sağlamlığı ikinci plana, qazanc və gəlir isə ön plana keçdikdə, işbazlar insan sağlamlığını düşünmədən yalnız pul qazanmağa fokuslanırlar. Bu isə insanların sağlamlığı və kütləvi zəhərlənmələr hesabına başa gəlir. Məsələn, 3–5 gün öncədən qalmış yeməklər – bu, daha çox salatlara, xüsusilə mayonezli, göbələkli salatlara aiddir – istifadə olunduqda ciddi risk yaranır. Risk qrupuna daxil olan xammaldan hazırlanan yeməklər müxtəlif soyuducularda saxlanılır, bəlkə də həmin məhsulu saxlamaq üçün həmin soyuducuların texniki funksiyası belə yoxdur. Bu cür yeməklər növbəti toyda eyni masalara, insanlara təqdim edildikdə, təbii ki, zəhərlənmə riski artır.
İkinci bir məsələ soyuducuların normativlərə uyğun olmaması və ya düzgün istifadə edilməməsi ilə bağlıdır. Bəzən soyuducu mövcuddur, məhsul da orada saxlanılır, lakin soyuducudan ya istifadə olunmur, ya da düzgün istifadə edilmir".

Ekspert qeyd etdi ki, digər məsələ məhsul qonşuluğu ilə bağlıdır. Onun sözlərinə görə, məhsulların bir-biri ilə təmas etmədən, qaydalara uyğun şəkildə saxlanılmaması da ciddi problem yaradır.

"Ən böyük problemlərdən biri isə qida zəncirinin qırılmasıdır. Bu gün soyuducudan çıxmış məhsulu yalnız soyuducuda saxlamaq olar. Əgər soyuducudan çıxarılmış məhsul anbarlarda və ya günəş işığına məruz qalan yerlərdə saxlanılarsa, əlbəttə ki, zəhərlənmə halları baş verəcək. Bu hal ən çox ət və ət məhsullarında müşahidə olunur.
Yaxşı olardı ki, restoranlarda xammal kimi istifadə olunan bütün məhsullar Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin xüsusi sertifikasiyasından keçmiş, yəni gigiyenik sertifikatı olan məhsullar olsun. Əks halda, nəzarətsiz şəkildə, kənd və ya rayon şəraitində, baytar nəzarətindən keçmədən kəsilmiş heyvan ətlərindən istifadə olunarsa, əlbəttə ki, fəsadların yaranması mümkündür. Çünki bu halda nəzarət mexanizmi mövcud deyil.
Restoranlarda məhsulların saxlandığı soyuducular gigiyenik qaydalara və standartlara uyğun olmalı, restoran əməkdaşları mütəmadi olaraq həkim nəzarətindən keçməlidirlər. Eyni zamanda, yeməklərin saxlandığı qabların təmizliyi də xüsusi əhəmiyyət daşıyır. Qidaların hazırlandığı yerlərdə çirklənməni minimuma endirmək vacibdir",- deyə İlkin Şirinov vurğuladı.

Xədicə BAXIŞLI

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:34
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 30 Aprel 2025 18:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Mina terroru 26 nəfərin ölümünə səbəb oldu

29 Aprel 2025 13:00see166

Pezeşkianın oxuduğu şeirdəki gizlinlər: nə demək istədi?

29 Aprel 2025 20:04see142

Bakının mərkəzində restoran yanır

29 Aprel 2025 19:26see132

Dövməsini bəyənməyib atəş açdı

29 Aprel 2025 19:58see128

ABŞ Azərbaycanda polad və ferroərintilər istehsalını araşdırır

29 Aprel 2025 19:30see126

ABŞ döyüş təyyarəsi təyyarədaşıyan gəmidən dənizə düşüb

29 Aprel 2025 00:02see126

Bəzi dövlət qurumları maşınlarını satışa çıxardı 1200 manatdan... SİYAHI

29 Aprel 2025 20:07see123

Gənc ailələrin sosial iqtisadi çağırışları: Azərbaycan və dünya təcrübəsi ARAŞDIRMA

29 Aprel 2025 19:17see123

Kreml Berlini ittiham etdi: “Ukraynalıların qanı əllərinizdədir!”

29 Aprel 2025 19:19see122

iPhone 17e gəlir: Apple nə planlaşdırır?

29 Aprel 2025 20:46see122

ABŞ da Harvard Universitetində irqi ayrı seçkilik iddiaları ilə bağlı araşdırma başlayıb

29 Aprel 2025 07:48see122

İmişlidə regional müşavirədə yanğın təhlükəsizliyi müzakirə olunub

29 Aprel 2025 19:17see121

Siqaret çəkənlərə xəbərdarlıq!

30 Aprel 2025 02:04see121

Atletiko nun futbolçusu karyerasını La Liqanın digər klubunda davam etdirə bilər

29 Aprel 2025 19:59see119

İsveçdə silahlı hücum: 3 ölü

29 Aprel 2025 22:03see116

PSJ yarımfinalın ilk oyununda Arsenal ı məğlub etdi

30 Aprel 2025 01:07see115

ABŞ Kiyevə “Abrams” tanklarının verilməsini bloklayır

29 Aprel 2025 12:57see114

Xalq artistindən AÇIQLAMA: Sol tərəfim işləmir, müalicə alıram

29 Aprel 2025 11:35see114

Hindistan hökuməti Pakistanın müdafiə nazirinin hesabını blokladı

30 Aprel 2025 15:03see113

“Göztepe” 11 oyundan sonra qələbə qazandı

29 Aprel 2025 00:04see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri