Icma.az
close
up
RU
Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Restoranlarda buna görə zəhərlənirik... AÇIQLAMA

Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Müasir dövrdə ictimai iaşə obyektlərində, xüsusilə restoranlarda təqdim olunan qidaların keyfiyyəti və təhlükəsizliyi cəmiyyətin sağlamlığı ilə birbaşa bağlı olan vacib məsələlərdən biridir. Təəssüf ki, Azərbaycanda zaman-zaman müxtəlif restoranlarda qidadan zəhərlənmə hallarına rast gəlinir.

Restoranlarda zəhərlənmənin səbəbləri nəylə bağlıdır?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlamasında qida eksperti İlkin Şirinov bildirdi ki, bugünkü gündə birinci növbədə restoranlarda keçirilən monitorinqlər, mütəmadi baxışlar, məhsulların saxlama yerlərinə nəzarət öz qaydasında aparılır:

"Amma burada insanların sağlamlığı ikinci plana, qazanc və gəlir isə ön plana keçdikdə, işbazlar insan sağlamlığını düşünmədən yalnız pul qazanmağa fokuslanırlar. Bu isə insanların sağlamlığı və kütləvi zəhərlənmələr hesabına başa gəlir. Məsələn, 3–5 gün öncədən qalmış yeməklər – bu, daha çox salatlara, xüsusilə mayonezli, göbələkli salatlara aiddir – istifadə olunduqda ciddi risk yaranır. Risk qrupuna daxil olan xammaldan hazırlanan yeməklər müxtəlif soyuducularda saxlanılır, bəlkə də həmin məhsulu saxlamaq üçün həmin soyuducuların texniki funksiyası belə yoxdur. Bu cür yeməklər növbəti toyda eyni masalara, insanlara təqdim edildikdə, təbii ki, zəhərlənmə riski artır.
İkinci bir məsələ soyuducuların normativlərə uyğun olmaması və ya düzgün istifadə edilməməsi ilə bağlıdır. Bəzən soyuducu mövcuddur, məhsul da orada saxlanılır, lakin soyuducudan ya istifadə olunmur, ya da düzgün istifadə edilmir".

Ekspert qeyd etdi ki, digər məsələ məhsul qonşuluğu ilə bağlıdır. Onun sözlərinə görə, məhsulların bir-biri ilə təmas etmədən, qaydalara uyğun şəkildə saxlanılmaması da ciddi problem yaradır.

"Ən böyük problemlərdən biri isə qida zəncirinin qırılmasıdır. Bu gün soyuducudan çıxmış məhsulu yalnız soyuducuda saxlamaq olar. Əgər soyuducudan çıxarılmış məhsul anbarlarda və ya günəş işığına məruz qalan yerlərdə saxlanılarsa, əlbəttə ki, zəhərlənmə halları baş verəcək. Bu hal ən çox ət və ət məhsullarında müşahidə olunur.
Yaxşı olardı ki, restoranlarda xammal kimi istifadə olunan bütün məhsullar Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin xüsusi sertifikasiyasından keçmiş, yəni gigiyenik sertifikatı olan məhsullar olsun. Əks halda, nəzarətsiz şəkildə, kənd və ya rayon şəraitində, baytar nəzarətindən keçmədən kəsilmiş heyvan ətlərindən istifadə olunarsa, əlbəttə ki, fəsadların yaranması mümkündür. Çünki bu halda nəzarət mexanizmi mövcud deyil.
Restoranlarda məhsulların saxlandığı soyuducular gigiyenik qaydalara və standartlara uyğun olmalı, restoran əməkdaşları mütəmadi olaraq həkim nəzarətindən keçməlidirlər. Eyni zamanda, yeməklərin saxlandığı qabların təmizliyi də xüsusi əhəmiyyət daşıyır. Qidaların hazırlandığı yerlərdə çirklənməni minimuma endirmək vacibdir",- deyə İlkin Şirinov vurğuladı.

Xədicə BAXIŞLI

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:68
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 30 Aprel 2025 18:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Tramp: Putinə səbrim çox tez tükənir

13 Sentyabr 2025 00:33see211

Bu ölkələr İsrailə görə Avroviziyadan imtina edəcək

12 Sentyabr 2025 18:39see188

Kanelo Dana Uayt haqqında danışan spikerin sözünü kəsib

13 Sentyabr 2025 00:18see171

Ukraynalılar Bakı Bulvarında Rusiyaya etiraz etdi Bizə qardaş deyirlər, sizə dost deyirlər

12 Sentyabr 2025 22:54see145

Tailandda quduzluq epidemiyası yayılır

13 Sentyabr 2025 01:25see139

İpoteka ilə alınan evlərin satılmasına icazə verilir? Əgər bu şərtlər varsa… KONKRET

12 Sentyabr 2025 19:03see139

Liqa 1: Marsel darmadağına sevindi

13 Sentyabr 2025 01:51see137

Yaşmada sex yandı

13 Sentyabr 2025 10:49see134

Uşaqda məktəbdən sonra baş ağrısının 5 SƏBƏBİ

12 Sentyabr 2025 16:09see130

Model 100 min dollara ər axtarır

12 Sentyabr 2025 18:57see129

Elbrusda kanat yolu qırıldı, ölənlər var

13 Sentyabr 2025 00:27see126

Yaponiya bu ölkələrə “F 15” döyüş təyyarələri göndərəcək

12 Sentyabr 2025 16:19see126

KİV: Mossad Qətərdə HƏMAS rəhbərlərinə qarşı yerüstü əməliyyatdan imtina edib

14 Sentyabr 2025 01:26see125

“Millət vəkili” anlayışı kimi “ekspert” sözü də cəmiyyətdə formalaşır Fazil Mustafa

12 Sentyabr 2025 19:38see124

Araz Naxçıvan Kəpəz ə qalib gəldi

12 Sentyabr 2025 19:42see123

Gizli tarix üzə çıxdı: Girişi torpaqla örtülübmüş

14 Sentyabr 2025 02:07see121

Xəzər dənizində qasırğa müşahidə edildi VİDEO

14 Sentyabr 2025 01:25see120

Avtomobil 1 həftə və ya daha çox sürülməsə hansı problemlər yaranır?

13 Sentyabr 2025 20:02see118

Ekspert: Aİ və NATO da heç kim Ukraynaya qoşun göndərməyə hazır deyil

13 Sentyabr 2025 08:37see117

Zərərli qidalar beynin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər (ARAŞDIRMA)

13 Sentyabr 2025 23:14see116
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri