Sağlamlığı riskə atan bitkilər Bunları qarışdıraraq istifadə etməyin!
Icma.az bildirir, Qaynarinfo portalına istinadən.
Havaların soyuması ilə bir çox insan immunitetini gücləndirmək, rahatlamaq və zövq almaq üçün bitki və meyvə çaylarına üz tutur, lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu cür bitkilərin etibarlı yerlərdən alınmış, düzgün növlərin seçilməsi vacibdir. Xüsusilə cökə(ıhlamur), adaçayı, itburnu və ekinezya kimi bitkilər ənənəvi olaraq qış mövsümünün ayrılmaz hissəsinə çevrilir. Açıq şəkildə və ya nəzarətsiz şəraitdə satılan bitkilərin sağlamlıq baxımından risk daşıya biləcəyinə diqqət çəkən ekspertlər bildirir ki, bitki çaylarının etibarlı mənbələrdən əldə edilməsinin vacibliyini vurğulayır.
Qaynarinfo xəbər verir ki, ekspertlər həmçinin bir-biri ilə qarşılıqlı təsiri sağlamlıq riski yaratmayan qarışıqlar üçün əczaçıların tövsiyəsi ilə satışa çıxarılan markalı, paketlənmiş çaylara üstünlük verilməli olduğunu qeyd edirlər.
Bu məhsullarda risk gözlə görünməsə də çox yüksəkdir
Bitki və meyvə çayı istehlakında ən vacib məsələ qida təhlükəsizliyidir. Hər hansı bir bitkinin "təbii” olması onun təhlükəsiz və ya sağlam olduğu anlamına gəlmir. İstehsaldan qablaşdırılmaya qədər keçən proses əgər izlənilə bilən, nəzarətli və standartlara uyğun deyilsə, istehlakçı üçün risk yarada bilər.
Xüsusilə açıqda və ya qablaşdırılmamış satılan məhsullarda nə qədər müddətdir saxlanıldığı, hansı şəraitdə qorunduğu, içinə başqa növlərin qarışıb-qarışmadığı, pestisid, ağır metal və ya toksin ehtiva edib-etmədiyi bilinmir. Bu qeyri-müəyyənlik istehlak zamanı ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bu səbəbdən istehlakçıların istehsal şəraiti şəffaf olan, analizi tamamlanmış, gigiyena standartlarına uyğun şəkildə hazırlanmış etibarlı və tanınmış markaların paket çaylarına üstünlük verməsi böyük əhəmiyyət daşıyır.

Bitki çayında əsas məsələ təbii olmaq deyil, doza və qarşılıqlı təsirdir
Bitki çaylarının "təbii” olduğu üçün istənilən qədər içilə biləcəyinə dair yayılmış fikir doğru deyil. İsveçəsilli tanınmış kimyaçı həkim Parasels əsas prinsipini xatırlayaq:
Hər şey zəhərdir; zəhər olmayan heç nə yoxdur. Zəhərlə dərmanı ayıran yalnız dozasıdır.
Su belə həddindən artıq qəbul edildikdə zərər verə bilər. Bitki çaylarında isə bu həssaslıq daha kritikdir. Bitkilər bir çox dərmanların təsiredici maddələrinin mənbəyidir; buna görə də bitki çayları farmakoloji təsir daşıyır. Bu səbəbdən tövsiyə olunan gündəlik qəbul miqdarı 3–5 fincanla məhdudlaşdırılır.

Qarışım hazırlamaq risklidir: Təsirləri ciddi nəticələr yarada bilər
Bitki çaylarında yalnız miqdar deyil, hansı bitkinin hansı bitki ilə birləşdirildiyi də böyük əhəmiyyət daşıyır. Özbaşına qarışım hazırlamaq və ya tərkibi bilinməyən, açıqda satılan məhsullardan istifadə etmək ciddi risk yaradır. Bitkilər bir-biri ilə və ya qəbul edilən dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər.
Xüsusilə ürək, təzyiq, şəkər, qalxanabənzər vəzi kimi xroniki xəstəlikləri olan şəxslərdə bu qarşılıqlı təsirlər ciddi nəticələr doğura bilər. Buna görə də əczaçılar və mütəxəssislər tərəfindən formullaşdırılmış etibarlı markaların məhsullarının seçilməsi tövsiyə olunur. Təsadüfi hazırlanmış qarışıqlardan uzaq durmaq həm təhlükəsizlik, həm də sağlamlıq baxımından həyati əhəmiyyət daşıyır.

Xüsusilə qış aylarında tərkibi bilinməyən qarışıqların istehlakından çəkinmək lazımdır. Hər hansı bir bitki tək başına faydalı ola bilər, lakin yanlış kombinasiyalar, yanlış dozalar və ya insanın sağlamlıq vəziyyəti ilə uyğun olmaması risk yarada bilər.
Günay


Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:45
Bu xəbər 10 Dekabr 2025 20:27 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















