Səhər yeməyində bunları heç vaxt yeməyin: Zərərli 5 qida
Medicina portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Günün əvvəlində qəbul etdiyiniz qidalar sağlamlığınıza birbaşa təsir edir.
Medicina.az xəbər verir ki, səhər yeməyi gün ərzində enerji balansınızı təyin edən ən vacib yeməklərdən biridir.
İşlənmiş, şəkərli və ya həddindən artıq yağlı məhsullarla səhər yeməyi bədəninizi dəstəkləmir. Uzun müddətdə sağlamlıq problemlərini artırırlar.

1. Şəkərlə yüklənmiş qidalar
Rafine şəkərlə yüksək olan taxıllar qısamüddətli enerji verir və sonra qan şəkərini sürətlə aşağı salır.
Bu, gün ərzində daimi şirin istək və aclığa gətirib çıxarır.

2. Ağ unlu simit, börək...
Ağ un qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə yüksəldir və sonra qısa müddətli düşməyə səbəb olur.
Bu, gün ərzində enerji dalğalanmasına və yorğunluğa səbəb olur. Daimi istehlak çəkiyə nəzarət etməyi çətinləşdirir.

3. Qızardılməş səhər yeməkləri
Qızartma prosesində qidaların yağ tərkibi artır. Uzun müddət qızdırılan yağlar, xüsusən də həzmə maneə törədir və ürək-damar sağlamlığına mənfi təsir göstərir.

4. Emal edilmiş ət məhsulları və duzlu pendirlər
Sucuk, salam və kolbasa kimi məhsulların tərkibində əlavələr, yüksək duz və doymuş yağ var.
Tez-tez istehlak yüksək təzyiq və ürək-damar problemləri riskini artırır.
Pendirlərdəki həddindən artıq duz da ödemə səbəb olur.

5. Yüksək şəkər tərkibi olan cem, bal bə şirin içkilər
Şəkərli qidalar qısa müddətli enerji artımı təmin edir.
Meyvə şirələrində lif olmadığı üçün qan şəkərini sürətlə yüksəldir və gün ərzində aclığın geri dönməsinə səbəb olur.
Aygün
Medicina.az

