Son zamanların sevimli yeməyi: Depressiyaya səbəb olduğu ortaya çıxdı, riski yüzdə 42 artırır
Icma.az, Gununsesi saytına istinadən bildirir.
İngilis alimləri sübut ediblər ki, vegeterianların tez-tez üstünlük verdiyi bitki mənşəli ətlər fərdlərin psixi sağlamlığına zərər verir və depressiya riskini artırır. Araşdırmada bu cür qidaların qan təzyiqinə təsiri də müşahidə edilib.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, “Food Frontiers” jurnalında dərc olunan araşdırma vegetarianların psixi sağlamlıq əlamətlərini müqayisə edib. Nəticələr göstərdi ki, bitki mənşəli ətdən istifadə edənlərin qan təzyiqi və iltihabı daha yüksəkdir. Tədqiqatçılar, işlənmiş qidaların bədəndəki iltihabı artıraraq beyindəki kimyəvi maddələrə mənfi təsir göstərdiyini və bunun da psixi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ifadə etdilər.
Alimlər İngiltərə Biobankından götürülmüş 500 mindən çox insanın sağlamlıq məlumatlarını araşdırıblar. Mütəxəssislər vurğuladılar ki, bitki mənşəli ətlər ultra emal olunmuş qidalar kateqoriyasına düşür, çünki bu məhsulların tərkibində konservantlar və tatlandırıcılar kimi əlavələr var.
Məlumatlara görə, bitki mənşəli ət istehlak edən insanlarda yüksək qan təzyiqi və C-reaktiv zülal səviyyələri kimi iltihab əlamətləri və yaxşı xolesterin səviyyəsi daha aşağı olub.
Professor Nophar Geifman, bitki əsaslı ətlərin balanslaşdırılmış pəhrizdə təhlükəsiz ola biləcəyini söylədi, lakin bu məhsullar ilə depressiya və iltihab arasındakı əlaqənin əlavə araşdırmaya ehtiyacı olduğunu söylədi.
Bu tapıntılar ultra emal edilmiş vegetarian qidaların infarkt və insult riskini artıra biləcəyini göstərən başqa bir araşdırmaya uyğun gəlir. Araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq işlənmiş qida istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və ölüm riskini artırır. Alimlər bildirirlər ki, bu cür qidaların tərkibindəki əlavələr və çirkləndiricilər oksidləşdirici stress yaradaraq ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Digər tərəfdən, yaxın aylarda supermarket rəflərində saxta ət məhsullarının sayının artacağı gözlənilir. Hər il təxminən 700 000 insan “Veganuary” adlı tədbir çərçivəsində ətdən uzaq durmağı seçir. Supermarketlər bu artan tələbata cavab verəcək, ay ərzində xüsusi təkliflər və yeni məhsullarla ət alternativlərini təqdim etməyə davam edəcəklər.
Orxan Saffari

