Tədqiqat: Yaşlılıqda xroniki xəstəliklərin gecikdirilməsində pəhrizin rolu əhəmiyyətlidir
Icma.az bildirir, Azertag portalına istinadən.
Bakı, 12 avqust, AZƏRTAC
İsveçin Karolinska İnstitutunda aparılan uzunmüddətli tədqiqat 15 il ərzində 2400-dən çox yaşlı insanı izləyərək sağlam qidalanmanın xroniki xəstəliklərin inkişafını yavaşlatdığını göstərib.
AZƏRTAC Böyük Britaniyanın “The İndependent” nəşrinə istinadla xəbər verir ki, araşdırmada 70 yaşlarında aktiv və müstəqil yaşayan iki fərdin fərqli sağlamlıq nəticələri müqayisə olunub. Nəticələr göstərib ki, pəhrizdəki fərqlər onların sonrakı illərdə iki və ya üç xroniki xəstəlik – ürək xəstəliyi, şəkərli diabet və depressiya kimi inkişaf etdirib-inkişaf etdirməməsində əsas amil olub. Xüsusilə, iltihabı artıran işlənmiş ət, zərif taxıl məhsulları və şəkərli içkilərin yüksək olduğu pəhrizlər xəstəliklərin daha sürətlə yığılmasına səbəb olub. Əksinə, Mind pəhrizi, Aralıq dənizi pəhrizi və Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksinə uyğun qidalananlarda xroniki xəstəliklərin inkişafı daha ləng gedib.
Araşdırmada ürək-damar və psixiatrik xəstəliklərdə pəhriz təsiri xüsusilə diqqətəlayiq olub. Sağlam qidalanan insanlarda ürək çatışmazlığı, insult, depressiya və demans kimi xəstəliklərin riski azalıb. Artrit və osteoporoz kimi xəstəliklərlə pəhriz arasında isə aydın əlaqə müəyyən edilməyib. Tədqiqat qadınlar və 78 yaşdan yuxarı şəxslərdə sağlam qidalanmanın faydalarının daha güclü olduğunu göstərir. Bu da yaşlılıqda belə pəhriz dəyişikliklərinin faydalı ola biləcəyini vurğulayır. Alimlər bildirir ki, sağlam qidalanma iltihabı azaldır, immuniteti gücləndirir, əzələ və idrak sağlamlığını dəstəkləyir. Bu amillər yaşlanma prosesinin yavaşlamasında mühüm rol oynayır.
Tədqiqat nəticələri göstərir ki, yaşlılarda tərəvəz, meyvə, paxlalılar, qoz-fındıq, tam taxıl məhsulları və sağlam yağların (məsələn, kolza yağı, balıq) çox olması, qırmızı və işlənmiş ətin, şəkərli içkilərin və bərk yağların isə azaldılması tövsiyə edilir. Pəhriz, fiziki fəaliyyət, sosial əlaqələr və səhiyyə xidmətləri ilə birlikdə sağlam yaşlanmanı dəstəkləyən əsas amillərdəndir. Tədqiqat pəhrizdə kiçik dəyişikliklərin belə yaşdan asılı olmayaraq insanların həyat keyfiyyətinə əhəmiyyətli müsbət təsir göstərə biləcəyini sübut edir.


