Bunu yaşlılıqda yeyən insanlar 10 il daha uzun ömür sürür
Olke.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Mütəxəssislər, karbohidratlardan niyə imtina etməməli olduğunuzu ortaya qoyan araşdırma apardılar.
Ölkə.az xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, karbohidratlar uzun müddətdir çəki artımına səbəb olan zərərli maddə kimi qələmə verilir.
Halbuki karbohidratlar təkcə şirniyyat və desertlərdə deyil, həm də yulaf, qəhvəyi düyü və lobya kimi faydalı qidalarda da mövcuddur.
240 elmi işə əsaslanan son araşdırmanın nəticələri göstərib ki, tərkibində karbohidrat olan məhsullar sağlamlığa müsbət təsir edir. Belə ki, gündə 25–30 qram karbohidrat qəbul edən insanlarda ölüm riski 15–30% azalır. Həmçinin bu qidalanma ürək-damar xəstəlikləri, insult, 2-ci tip şəkərli diabet və yoğun bağırsaq xərçəngi riskini də əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Daha çox lif (səlis karbohidratlar) və aşağı qlikemik indeksə (GI) malik pəhrizlər həmçinin bədən çəkisinin, qan təzyiqinin və xolesterinin azalmasına səbəb olur.
Bundan əlavə, Massaçusets ştatının Tafts Universitetindən olan tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, karbohidratların yetərli miqdarda qəbulu bağırsaqdakı faydalı bakteriyaların artmasına və bəzi immun reaksiyaların yaxşılaşmasına gətirib çıxarır. Bu, xüsusilə kartof və makaron kimi çoxları tərəfindən pəhrizdən çıxarılan qidalara aiddir.
Karbohidratlı məhsulların digər faydaları isə onların tərkibində zəngin miqdarda mikroelementlərin və qida maddələrinin olmasıdır. Bunlara B qrupu vitaminləri (dərini, sinir sistemini qoruyur və qidadan enerji alınmasına kömək edir), selen (antioksidantdır, hüceyrələri zədələrdən qoruyur və immuniteti gücləndirir), sink (yeni hüceyrələrin yaranmasına kömək edir) və maqnezium (qidadan enerji alınmasını və sinir sisteminin sağlamlığını təmin edir) daxildir.
Həmidə İbrahimova


