Xarici ölkə istehsalı olan dondurmalardan uzaq durun Ekspert
Tribuna portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
“Azərbaycanda hazırda 10-a qədər dondurma istehsalçısı var. Eləcə də bir çox ölkələrdən, o cümlədən Türkiyə, Rusiya, Belarus, Ukraynadan Azərbaycana dondurma idxal edilir. Əhaliyə məsləhətim odur ki, yerli dondurmalara üstünlük versinlər”.
Bu sözləri Tribunainfo.az-a Azad İstehlakçılar İctimai Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov dondurmalar barədə danışarkən deyib. O bildirib ki, dondurma alarkən diqqət etməli olduğumuz bir çox məqam var: “Əhali bilməlidir ki, dondurma süd məhsuludur. O qaymaq dadı verməlidir. Gəlin görək neçə dondurmada bu dadı almaq mümkündür? İndi bir çox dondurmanı yedikdə boğazda acılıq verir. Bu o deməkdir ki, standartların əksinə olaraq dondurmanın istehsalında kərə yağı yox, bitki yağından istifadə edilib. Əlbəttə ki, bu yolverilməzdir”.
Həmçinin qeyd edib ki, tam bitki yağından istehsal olunan dondurma da mövcuddur: “Bu dondurmada kokos yağından istifadə olunur. Kokos yağından hazırlanan dondurma olsa da, tam standartlara uyğundur.
Əhali dondurma alarkən bəzi məqamlara diqqət etməlidir. Məsələn, dondurma bükülü, bağlı haldadırsa onun buraxılma tarixi, son yararlılıq müddətinə diqqət yetirməlidirlər. Qablaşdırma əzik, rəngi getmiş, dondurma ərimiş haldadırsa, o dondurmanı almamaq məsləhətdir. Bütün hallarda yerli dondurmalara üstünlük verilməlidir. Çünki bu dondurmalar hazırlanan kimi satışa çıxarılır və uzun yol qət etmiş olmur.
Əgər dondurmanın qabı əzilib, zərər görübsə, bu o deməkdir ki, xaricdən gətirilərkən donu açılıb və yenidən dondurulub. Bu, artıq çirklənmiş, yararsız dondurma hesab edilir”.
Gülşən Rəsul


