Xəstələnməmək üçün payızda nə yemək lazımdır..?
Icma.az bildirir, Sia Az saytına əsaslanaraq.
...Payız və qış aylarında bədənimiz stress keçirir: daha az günəş, daha çox soyuqdəymə, vitamin çatışmazlığı və hərəkət...
Bu dövrdə immun sisteminizi düzgün qidalanma ilə dəstəkləmək xüsusilə vacibdir. Bəzi qidalar çöldə boz və soyuq olsa belə müdafiənizi gücləndirmək, bədəninizi təmizləmək və enerji artırmaq üçün unikal qabiliyyətə malikdir.
Payız və qış aylarında sağlam, aktiv və yaxşı əhval-ruhiyyədə qalmağınıza hansı qidaların kömək edəcəyini sizə xəbər verəcəyik.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə ТСН yazır.
İmmunitet sisteminizi gücləndirən və sizə enerji verən qidalar: bunlar payız və qış aylarında yeməli olduğunuz qidalardır.
Bal əsl "canlı dərman şkafıdır". Tərkibində fermentlər, B vitaminləri, dəmir, maqnezium və təbii antiseptiklər var. Hər səhər limonlu bir stəkan ilıq suda bir çay qaşığı balı həll edin. Bu içki immunitet sisteminizi gücləndirəcək, bədəninizi təmizləyəcək və uzunmüddətli enerji verəcək. İsti çaya bal əlavə etməkdən çəkinin; 40°C-dən yuxarı temperaturda faydalı xüsusiyyətlərini itirir.
Sitrus meyvələri. Portağal, naringi, qreypfrut və limon təbii soyuqdəymə qarşısını alır. Onlar bədəni C vitamini ilə zənginləşdirməklə yanaşı, tərkibindəki efir yağları sayəsində əhvalınızı da yaxşılaşdırır. Gündə ən azı bir sitrus meyvəsi yeyin və ya suya, salatlara və yeməklərə limon suyu əlavə edin. Virus mövsümündə sağlamlığınızı qorumaq üçün sadə bir yoldur.
Kələm. İstər adi ağ kələm, istər brokoli, istərsə də duzlu kələm olsun, kələm soyuq havalar üçün ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Tərkibində C vitamini, lif və mədə-bağırsaq funksiyasını dəstəkləyən və immunitet sistemini gücləndirən təbii fermentlər var. Turşu kələmdən garnitür və ya qəlyanaltı kimi həzz alın - bu, orqanizmə viruslarla mübarizə aparmağa kömək edən təbii probiotikdir.
Yerkökü və balqabaq. Narıncı tərəvəzlər dəri, görmə və immunitet sistemi üçün əsl xəzinədir. Beta-karoten bədəndə A vitamininə çevrilir, bu da hüceyrələrin bakteriya və viruslara qarşı müdafiəsinə kömək edir. Kök və alma suyu içmək, şorba, güveç və sıyıqlara balqabaq əlavə edin. Şirəsi bir damla yağla ən yaxşı şəkildə udulur.
Dəniz balığı. Siyənək, skumbriya, qızılbalıq və sardina təkcə doldurmur, həm də ürəyi, qan damarlarını və sinir sistemini gücləndirir. Omeqa-3 yağ turşuları bədəndəki iltihabı azaldır və sağlam dəri və beyni dəstəkləyir. Balıqları həftədə 2-3 dəfə bişirin, bişirin və ya bişirin. Beləliklə, rəqəminizi itirmədən maksimum fayda əldə edəcəksiniz.
Nazlı Almuradova


