Yaddaş itkisi riskini azaldan məhsullar
Icma.az bildirir, Bakivaxti saytına əsaslanaraq.
Tam taxılların müntəzəm istehlakı orta yaşlı və yaşlı insanlarda daha yüksək idrak qabiliyyətini qorumağa, həmçinin yaşla əlaqəli yaddaş zəifləməsi riskini azaltmağa kömək edir.
Bakıvaxtı.az xəbər verir ki, bu barədə “Food & Function” (F&F) jurnalında araşdırma dərc olunub.
Məlumata görə, tədqiqatda orta yaşı 64 olan 5 mindən çox iştirakçı yer alıb. Onların məlumatları Chongqing və Pekin şəhərlərindən olan alimlər tərəfindən diqqət, yaddaş və zehni sürət testlərinin nəticələri ilə müqayisə edilib.
Məlum olub ki, gündə təxminən 75 qram tam taxıl qəbul edən şəxslər bütün idrak testlərində daha yaxşı nəticə göstəriblər. Onlarda yüngül idrak pozğunluğu riski digərlərlə müqayisədə 18 faiz daha az olub.
Belə ki, tam taxıl istehlakı ilə güclənmiş şifahi yaddaş və diqqət qabiliyyəti arasında əlaqə xüsusilə nəzərə çarpıb.
Alimlər bu müsbət təsiri tam taxılların damar sağlamlığını dəstəkləyən və beyin hüceyrələrini qoruyan lif, B qrup vitaminləri, maqnezium və antioksidantlarla zəngin tərkibi ilə izah edirlər.
Müəlliflərin fikrincə, pəhrizdə tam taxılların az da olsa artırılması belə, yaşlandıqca yaddaşı və zehni aydınlığı qorumağın sadə, lakin effektiv yolu ola bilər.
Mina Mikayılova

