Yandırılmış çörək xərçəngə səbəb olur? Alimlər AÇIQLADI
Icma.az, Redaktor.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Yanmış çörəyin tərkibində DNT-yə zərər verə bilən və xərçəng riskini artıran zərərli birləşmə var. Lakin onun konsentrasiyası o qədər aşağıdır ki, sağlamlığa ciddi təhlükə yaratmır.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə Xərçəng Araşdırmaları Böyük Britaniya xeyriyyə və tədqiqat təşkilatının nümayəndəsi Ed Yanq bildirib.
Elm adamları nişastalı qidaların (kartof və çörək kimi) qızardılmasının həqiqətən də tütün tüstüsünün tərkibində olan potensial kanserogen maddə olan akrilamid istehsal etdiyini təsdiqləyiblər. Bununla belə, tədqiqat məlumatları göstərir ki, insanlar üçün real risklər çox şişirdilib.
Yanq deyib ki, bir çox erkən heyvan təcrübələrində insanların qidada istehlak etdiyi miqdardan çox yüksək dozada akrilamid istifadə edilib. Ona görə də bu cür tədqiqatların nəticələri insanlara tətbiq edilə bilməz.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, xərçəngin inkişafı üçün əsas risk faktorları yandırılmış tost deyil, müntəzəm olaraq spirt, qırmızı və işlənmiş ət, həmçinin yağ, şəkər və duzda yüksək olan qidaların qəbuludur.
Turan İSMAYIL


