Yediyimiz un saç və dərimizi məhv edir
Icma.az bildirir, Medicina portalına istinadən.
Hazırda birinci növ ağ un və ona qatılan maddələr, maya sayəsində yediyimiz çörək və un məmulatları saçlarımızı tökür, dərimizi yaşlandırır.
“Medicina” xəbər verir ki, alimlər saç və dəri üçün faydalı olan un növünü müəyyən ediblər.
Badam ununda olan E vitamini və yağ turşuları dəri və saçlara faydalı təsir göstərir, orqanizmdə iltihabı azaldır.
Ətraf Mühitin Mühafizəsi Departamentinin mühəndisi Anna Perevoşçikovanın sözlərinə görə, ənənəvi ağ buğda unu qida maddələri ilə zəngin deyil. Bu, taxılın bütün faydalı hissələrinin - kəpək və mikrobun çıxarıldığı, nişastalı hissəsinin qaldığı bir məhsuldur.
Məşhur makaron hazırlamaq üçün istifadə edilən badam ununda daha çox faydalı maddələr var.
"Badam unu iki yolla istehsal olunur. Birincisi, bütöv badam çox incə toz halına gətirilir. Bu proses zəngin, qidalı kütlə əldə edir, çünki təbii yağlarını saxlayır".
Badam yağının unun tərkibində saxlanılması orqanizmə bir sıra əvəzolunmaz yağ turşularını, o cümlədən Omeqa-3 və olein turşusunu mənimsəməyə imkan verir. Bu yağ turşuları beyin funksiyasını tənzimləyir və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Badam unu həm də dərinin və saçın sağlam olması üçün vacib qida elementi olan E vitamini ilə zəngindir.
İkinci seçimdə, badam əvvəlcə yağ üçün sıxılır və yalnız sonra incə bir toz halına gətirilir. Yaranan məhsul quru, xırtıldayan və azaldılmış yağ tərkibinə malikdir.
Tez-tez toxunuşda daha qaba olur və daha az açıq qozlu bir ləzzətə malikdir.
PNRPU mütəxəssislərinin fikrincə, bu növ badam unu tez-tez aşağı karbohidratlı keto çörəkçilikdə istifadə olunur. Bu pəhriz bədəni əsas enerji mənbəyi kimi yağdan istifadə etməyə məcbur edir ki, bu da arıqlamağı asanlaşdırır.
Alimlər həmçinin digər sağlam unlara da baxıblar: çovdar, xırdalanmış, qarabaşaq yarması və noxud.
Bu unlardan hazırlanan məhsullar liflə zəngindir və qanda qlükoza səviyyələrində sıçrayışlara səbəb olmur.
Aygün Musayeva


