Yetişmiş albalı necə olur?
News24 portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
“Yetişmiş albalı həddindən artıq parıltı və ya mexaniki zədə olmadan vahid rəngə malikdir və giləmeyvə təzəliyinin əsas göstəricisi yaşıl və elastik qalmalı olan sapdır”.
News24.az xəbər verir ki, bunu ekspert Dmitri Kulikov deyib.
“Albalı seçərkən rənginə diqqət yetirin: yetişmiş giləmeyvə mexaniki zədə və çürümə əlamətləri olmadan vahid rəngə malikdir. Sapı təravətin göstəricisidir. Bu yaxınlarda yığılan giləmeyvələrdə yaşıl rəngini və elastik quruluşunu saxlayır.
Giləmeyvələrdə həddindən artıq parıltının olması düzgün emal edilmədiyini göstərə bilər.
Yetkinlər üçün albalıların optimal xidməti bir anda 300-400 qramdır.
Bu miqdar fruktozanın yüksək olması səbəbindən mədəaltı vəzidə həddindən artıq yük yaratmadan orqanizmi lazımi mikroelementlərlə təmin edir. Karbohidrat mübadiləsi pozulmuş və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün bu norma əsas yeməkdən sonra giləmeyvə yeməklə azaldılmalıdır.
Təzə giləmeyvə soyuducuda təxminən sıfır dərəcə temperaturda və 90-95% rütubətdə saxlanmalıdır. Belə şəraitdə onlar 5-7 gün ərzində öz istehlak keyfiyyətlərini saxlayırlar, – deyə Kulikov izah edib. Ekspert qeyd edib ki, albalı tərkibində antosiyaninlər, C vitamini, kalium və maqnezium da daxil olmaqla unikal antioksidanlar, vitaminlər və minerallar kompleksi var./Medianews.az


