Yumurta yeyiləndə edilən 4 SƏHV
Lent az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Yumurtalar ən faydalı məhsullardan biri hesab edilir, lakin bəzi səhvlər onların xeyrini azaldır və hətta çəki artımına səbəb ola bilər. Yumurta faydalı və pəhriz məhsulu sayılır. Lakin onu düzgün hazırlamamaq arıqlamağa mane olur və artıq kalorilər əlavə edir.
Lent.az xariuci mediaya istinadla xəbərinə görə, mütəxəssislər yumurta ilə bağlı geniş yayılmış bir neçə səhvi qeyd edirlər ki, bunlar pəhriz nəticələrinə mənfi təsir göstərir.
Yumurta sarısını kənarlaşdırmaq
Bir çox insan yumurtanın yalnız ağını saxlayıb sarısını ayırır və düşünür ki, ağ daha faydalıdır. Halbuki vitamin A, D, E, K, sağlam yağlar, xolin və minerallar məhz sarıda cəmlənib.
Orta hesabla bir yumurta (50 qram) təxminən 70 kalori saxlayır onun 17 kalorisi ağdan, 55 kalorisi isə sarıdan gəlir. Sarı daha kalorili olsa da, yeməyi “kökəldən” etmir və düzgün qidalanmanı tarazlaşdırmağa kömək edir.
Qızartma zamanı artıq yağdan istifadə
10 qram yağ orta hesabla əlavə 70-80 kalori deməkdir. Əgər 2-3 yumurtadan hazırlanmış yumurta bolluca yağda qızardılarsa, səhər yeməyi asanlıqla əlavə 200-300 kalori yığa bilər.
Daha sağlam alternativlər yumurtanı suda bişirmək, yarımbişmiş hazırlamaq, buğda əriyən omlet və ya yapışmayan tavada minimum yağla bişirməkdir. Qızartma üçün yaxşı seçimlər: zeytun yağı, avokado yağı və ya raps yağı kimi doymamış yağlar.
Yumurtanın səhv məhsullarla birləşdirilməsi
Yumurta ilə bekon və ya kolbasa birlikdə əsl kalorili “bomba” yaradır. Bu cür əlavələr yeməyin enerjisini ikiqat və ya üçqat artıra bilər. Əgər bekon çox yağda qızardılıbsa və ya yeməyə mayonez əlavə olunubsa, kalori daha da artır.
Yumurtanı tərəvəzlərlə və ya az miqdarda yağsız pendirlə birləşdirmək daha sağlamdır.
Həddindən artıq porsiyalar
3-4 yumurtadan pendir və yağla hazırlanan omlet 400-500 kalori ola bilər. Tez-tez qəbul edildikdə isə bu, artıq yeməyə və çəki artımına gətirib çıxarır.
Optimal olaraq gündə bir yumurta ilə kifayətlənmək məsləhətdir. Şəkərli diabeti olan və ya ürək-damar xəstəlikləri riski daşıyan insanlara həkimlər həftədə üç yumurtadan artıq yeməməyi tövsiyə edirlər.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:51
Bu xəbər 01 Dekabr 2025 15:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















