1 stəkan meyvə suyu sağlamlığınız üçün təhlükə yarada bilər
Yenisabah portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Meyvə suları vitamin və antioksidant baxımından zəngin hesab olunduğuna görə çox vaxt sağlam seçim kimi təqdim olunur. Lakin mütəxəssislər xüsusilə meyvə suyunun həddindən artıq qəbulunun qaraciyər üçün ciddi fəsadlar törədə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər.
Yenisabah.az xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, meyvə sularında təbii olsa belə, yüksək miqdarda fruktoz mövcuddur və bu da qaraciyərdə piylənmə və iltihablanmaya səbəb ola bilər. Zamanla isə bu vəziyyət alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) riskini artırır.
Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirirlər ki, bütöv meyvə lif, vitamin və antioksidantlarla daha zəngindir və sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsidir. Lakin eyni şey meyvə suları üçün keçərli deyil. Maye formada qəbul edilən meyvə lifdən məhrum olduğu üçün tərkibindəki şəkər qana daha sürətlə sorulur və bu da qanda şəkərin sürətli artmasına səbəb olur.
Brigham Young Universitetində aparılan genişmiqyaslı araşdırma nəticəsində məlum olub ki, gündə bir stəkan (təxminən 240 ml) meyvə suyu qəbul etmək 2-ci tip şəkərli diabet riskini 5 faiz artırır. Tədqiqatın müəllifi, qidalanma elmi üzrə professor Karen Della Corte bu barədə belə deyib:
“Bu, müxtəlif şəkər mənbələri ilə 2-ci tip şəkərli diabet riski arasında açıq və dozaya bağlı əlaqəni təsdiqləyən ilk tədqiqatdır. Şəkərli içkilər, onu bütöv meyvə şəklində yeməkdən daha zərərlidir”.
Qeyd edək ki, bazarlarda satılan hazır meyvə şirələrinin tərkibində yalnız təbii şəkər deyil, həm də əlavə şəkər və süni dadlandırıcılar da mövcuddur. Bu isə qaraciyər üçün əlavə yük yaradır. Bəzi süni dadlandırıcılar isə qaraciyər toksikliyi və maddələr mübadiləsi pozğunluqları ilə əlaqələndirilir.
Greyfurt suyu isə digər meyvə sularından fərqli olaraq, qaraciyərin bəzi dərmanları parçalama funksiyasına təsir edir və dərmanların orqanizmdə yüksək səviyyəyə çatmasına səbəb olur. Bu isə zəhərlənmə riskini artırır.
Mütəxəssislər meyvə sularından tamamilə imtina etmək əvəzinə, qəbul miqdarını azaltmağı və mümkün qədər təzə sıxılmış, qatqısız şirələri seçməyi tövsiyə edirlər. Tam meyvə istehlakı isə qaraciyər sağlamlığını dəstəkləməyin ən faydalı üsullarından biri kimi qiymətləndirilir.
Rəvan Rzazadə


