Icma.az
close
up
RU
Menu

“Qərb İlham Əliyevin yürütdüyü siyasətin və siyasi qətiyyətin qarşısında məğlub oldu

63 yaşlı həkim ürəktutmadan vəfat etdi FOTO

Bakı aeroportundan 70 dən çox istiqamətə uçuşlar həyata keçirilir

Bu gün bütün dünya Azərbaycanı eşitmək məcburiyyətindədir

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

Dövlət Məşğulluq Agentliyi yeni layihə çərçivəsində ASCO ilə əməkdaşlıq edəcək

ABŞ bank sektorunda rekord artım: Kapitallaşma 2,37 trilyon dollara çatıb

İlhamə Quliyeva müsahibə verdi və ağladı

İsrail ordusu Hizbullahın təlim mərkəzinə zərbələr endirdi

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

Aktau şəhərində AZAL aviaşirkətinə məxsus sərnişin təyyarəsinin qəzaya uğramasının ildönümü ilə bağlı tədbir keçirilib

Pulu özünə çəkən 4 bürc Hər işləri bərəkətli olur

Paşinyan Bakı xəstəxanasındakı Vaqifdən danışdı: Xəbərim var...

ВАЖНАЯ НОВОСТЬ для жителей 10 поселков Баку

BMT: İsrail Livanın cənubundakı sülhməramlı patrul xidmətinə bir gündə iki dəfə hücum edib

“Azərbaycanın beynəlxalq əməkdaşlığı 2025 ci ildə fəal şəkildə davam edib” Nazir

Qurban Qurbanov razılıq vermədi, Neftçi də yeni yanaşma, müəmmalı xitam

XİN rəhbəri: 3+3 ün növbəti görüşünün Azərbaycanda, sonra isə Ermənistanda keçirilməsi təklifimiz qüvvədədir

Həmin qadağanı bir il daha uzatdılar

Azərbaycanlı onkoloqlarının elmi işi birinci yeri qazandı Mükafat xəstə uşaqlara bağışlandı FOTO

“2050 ci ilin süfrəsi: insanlar 25 ildən sonra nə yeyəcək?“ Futuroloqlardan açıqlama

“2050 ci ilin süfrəsi: insanlar 25 ildən sonra nə yeyəcək?“ Futuroloqlardan açıqlama

Icma.az, Moderator.az portalına istinadən məlumat yayır.

"Yaxın 25-30 ildə insan qidalanması köklü şəkildə dəyişə bilər..."

İnsanlıq növbəti onilliklərdə təkcə texnologiyada deyil, qida mədəniyyətində də radikal dönüş yaşayacaq.

Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə "That's the Jam" nəşri yazıb.

Alimlərin proqnozlarına görə, 2050-ci ilə doğru gündəlik süfrəmiz indiki vərdişlərimizdən həm məzmun, həm də hazırlanma üsulu baxımından xeyli uzaqlaşacaq. Ət, buğda və süd məhsullarına əsaslanan klassik rasion tədricən yerini daha dayanıqlı, iqlimə davamlı və texnoloji yolla istehsal olunan qidalara verəcək.

Gələcəyin qidası: yeməyi necə anlayacağıq?

Futuroloqlar Morgen Gey və Cozef Purun araşdırmasına görə, dəyişiklik təkcə məhsullarla məhdudlaşmayacaq - insanlar yeməyi başa düşmə formasını dəyişəcək. Qida artıq yalnız doymaq vasitəsi deyil, eyni zamanda ekoloji məsuliyyət, resursların qorunması və texnoloji səmərəlilik anlayışları ilə sıx bağlı olacaq.

Araşdırmalara əsasən, gələcəyin rasionunda bu gün geniş yayılmayan, lakin son dərəcə davamlı və qidalı bitkilər üstünlük təşkil edəcək: dəniz yosunları (xüsusilə laminariya), sorqo, tef, balqabaq tumları, zəncirotu (qarahindiba), kanyihua və kivicha - kinonun yaxın "qohumları".

Bu məhsulların üstünlüyü ondadır ki, onlar az su tələb edir, quraqlığa və istiliyə davamlıdır, torpağı daha az tükəndirir və yüksək qida dəyərinə malikdir. Alimlər bildirir ki, iqlim dəyişiklikləri fonunda məhz bu bitkilər qlobal ərzaq təhlükəsizliyinin əsas dayaqlarına çevrilə bilər.

3D-printerdən çıxan yeməklər və "sıfır tullantı" mətbəxi

2050-ci ilin mətbəxində yeməklərin böyük hissəsi 3D-çap texnologiyası ilə hazırlanacaq. Bu prosesdə üzvi tullantılar, bitki qalıqları və emal olunmuş xammal istifadə ediləcək. Məqsəd - maksimum fayda, minimum israf.

Gələcəyin menyusu təxminən belə görünə bilər: 3D-printerdə hazırlanmış göbələk küftələri, kaktus əsaslı "veqan toyuq" ilə dəniz yosunu əriştəsi, tempe, sorqo və balqabaq tumları ilə skandinav üslublu ramen, kök yarpağı, badımcan və noxuddan hazırlanmış pestor sousu, tefdən bişirilmiş qalet və gənc zəncirotu salatı. Bu yanaşma "burundan quyruğa" deyil, "kökdən yarpağa" prinsipi üzərində qurulacaq, yəni bitkinin bütün hissələri istifadə olunacaq.

Morgen Gey vurğulayır ki, bütün bu dəyişikliklərə baxmayaraq, yemək emosional və mədəni bağ rolunu itirməyəcək: "Rəqəmsal dövrdə belə ev mətbəxinin istiliyi və yeməyin paylaşılması insan həyatının ayrılmaz hissəsi olaraq qalacaq".

Qida geyimdən yetişəcək

Futuroloqların ən qeyri-adi proqnozlarından biri də qida yetişdirən geyimlərdir. Alimlər artıq mikroyaşıl bitkilərin, yosunların və hətta bəzi göbələk növlərinin xüsusi parça strukturlarında yetişdirilməsi üzərində işləyir. Bu cür geyimlər şəhər mühitində qida istehsalını asanlaşdıracaq, tullantıları azaldacaq, fərdi istehsal və istehlakı birləşdirəcək. Bu ideya xüsusilə sıx məskunlaşmış meqapolislər üçün perspektivli hesab olunur.

Birlikdə yemək və şəhər təsərrüfatları

2050-yə doğru dəyişəcək təkcə nə yediyimiz deyil, necə və harada yediyimiz də olacaq. Mütəxəssislər proqnozlaşdırır: fərdi alış-veriş yerini kollektiv qida paylaşımı tutacaq, şəhərlərdə damlarda, binaların fasadlarında və yeraltı fermalarda kənd təsərrüfatı genişlənəcək, karbon qazını udan və havanı təmizləyən "yaşıl məhsullar" yaradılacaq. Cozef Pur bu prosesi belə ümumiləşdirir: "Biz əslində keçmişin aqrar biliklərinə qayıdırıq, amma bunu yüksək texnologiya ilə edirik. Daha az heyvani məhsul - Yer üçün daha çox nəfəs deməkdir".

Süfrədə inqilab qaçılmazdır

Alimlərin yekdil fikri budur: 2050-ci ilin rasionu bugünkündən təsəvvür etdiyimizdən də fərqli olacaq. Qida texnologiya, ekologiya və mədəniyyətin kəsişməsində yeni bir mərhələyə qədəm qoyacaq. İnsanlıq daha az istehlak edən, lakin daha şüurlu və davamlı qidalanma modelinə keçməyə məcbur olacaq.
Bu dəyişikliklər narahatlıq doğursa da, futuroloqlar hesab edir ki, düzgün yanaşma ilə bu keçid həm insan sağlamlığı, həm də planet üçün tarixi fürsətə çevrilə bilər.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:23
embedMənbə:https://moderator.az
archiveBu xəbər 27 Dekabr 2025 23:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Qərb İlham Əliyevin yürütdüyü siyasətin və siyasi qətiyyətin qarşısında məğlub oldu

26 Dekabr 2025 08:47see273

63 yaşlı həkim ürəktutmadan vəfat etdi FOTO

26 Dekabr 2025 12:06see264

Bakı aeroportundan 70 dən çox istiqamətə uçuşlar həyata keçirilir

26 Dekabr 2025 10:31see245

Bu gün bütün dünya Azərbaycanı eşitmək məcburiyyətindədir

26 Dekabr 2025 09:03see233

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

26 Dekabr 2025 16:18see212

Dövlət Məşğulluq Agentliyi yeni layihə çərçivəsində ASCO ilə əməkdaşlıq edəcək

26 Dekabr 2025 10:48see200

ABŞ bank sektorunda rekord artım: Kapitallaşma 2,37 trilyon dollara çatıb

26 Dekabr 2025 06:57see177

İlhamə Quliyeva müsahibə verdi və ağladı

26 Dekabr 2025 05:07see174

İsrail ordusu Hizbullahın təlim mərkəzinə zərbələr endirdi

26 Dekabr 2025 15:22see158

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

26 Dekabr 2025 20:07see154

Aktau şəhərində AZAL aviaşirkətinə məxsus sərnişin təyyarəsinin qəzaya uğramasının ildönümü ilə bağlı tədbir keçirilib

26 Dekabr 2025 07:15see149

Pulu özünə çəkən 4 bürc Hər işləri bərəkətli olur

26 Dekabr 2025 03:26see140

Paşinyan Bakı xəstəxanasındakı Vaqifdən danışdı: Xəbərim var...

26 Dekabr 2025 01:59see139

ВАЖНАЯ НОВОСТЬ для жителей 10 поселков Баку

27 Dekabr 2025 04:45see137

BMT: İsrail Livanın cənubundakı sülhməramlı patrul xidmətinə bir gündə iki dəfə hücum edib

27 Dekabr 2025 02:04see136

“Azərbaycanın beynəlxalq əməkdaşlığı 2025 ci ildə fəal şəkildə davam edib” Nazir

26 Dekabr 2025 16:15see136

Qurban Qurbanov razılıq vermədi, Neftçi də yeni yanaşma, müəmmalı xitam

26 Dekabr 2025 19:26see134

XİN rəhbəri: 3+3 ün növbəti görüşünün Azərbaycanda, sonra isə Ermənistanda keçirilməsi təklifimiz qüvvədədir

26 Dekabr 2025 18:02see133

Həmin qadağanı bir il daha uzatdılar

26 Dekabr 2025 02:14see129

Azərbaycanlı onkoloqlarının elmi işi birinci yeri qazandı Mükafat xəstə uşaqlara bağışlandı FOTO

26 Dekabr 2025 16:16see129
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri