30 illik araşdırmalar sona çatdı: 70 yaşa qədər sağlam yaşamağın sirri
Icma.az, Sherg.az saytına istinadən bildirir.
"Nature Medicine" jurnalında dərc edilən yeni araşdırma pəhrizin uzunömürlülük üzərində təsirini bir daha ortaya qoyub.
Alimlər, sağlam yağlar, meyvələr, tərəvəzlər və tam taxıllar istehlak edən fərdlərin xroniki xəstəlik riskinin istehlak etməyənlərə nisbətən daha az olduğunu müəyyən ediblər.

Sherg.az xəbər verir ki, sensasiyalı araşdırmada 30 il boyunca 105.000.-dən çox iştirakçının qidalanma qaydaları araşdırıldı. Araşdırma nəticəsində yalnız 9771 iştirakçının sağlam qocaldığı aşkarlanıb.
AHEİ (Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksi), Akdəniz və ya bitki bəzi diyetlərə nisbətən daha uzun vədəli faydalar verərkən , diyetin yaşlanmaya təsiri də təsdiq edilib.

Bu pəhriz növü bol tərəvəz, meyvə, paxlalılar və qoz-fındıqların istehlakına diqqət yetirir. Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksi xroniki xəstəliklər riskini azaltmaq məqsədi daşıyır.
Pəhrizdə ara-sıra ət, balıq və süd məhsulları var, lakin işlənmiş ət, duz, trans yağlar və şirinləşdirilmiş içkilərin istehlakı məhduddur.

Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, pəhrizə riayət edən insanların sağlam vəziyyətdə 70 yaşına çatma ehtimalı yüzdə 86 faiz daha çoxdur.

Araşdırmada Planet Sağlamlığı Pəhriz İndeksi Alternativ Sağlam Qidalanma İndeksinin bir az altında yer alıb. Planet Sağlamlığı Pəhriz İndeksi ətraf mühitə təsiri nəzərə alaraq bitki əsaslı pəhrizi təşviq edir.
Araşdırma həmçinin bu sağlam pəhrizlərə riayət edən şəxslərin ümumiyyətlə daha yüksək sosial-iqtisadi vəziyyətə sahib olduqlarını, daha çox idman etdiklərini və daha az depressiya nisbəti nümayiş etdirdiklərini ortaya çıxarıb.
