65 yaşdan sonra yeməməli olduğunuz 6 qida Həkimlər AÇIQLADI
Yaşlandıqca bədənimiz yemək vərdişlərimizə düzəlişlər tələb edən dəyişikliklərə məruz qalır. 40 yaş üçün sağlıqlı olan məhsullar 60 yaşda zərərli ola bilər.
Lent.az sizə bu 6 məhsulun adını təqdim edir:
Az bişmiş yumurta
Salmonella infeksiyası riski səbəbiylə 65 yaşdan sonra sarısı tam bərkiməmiş yumurtaya olan sevgi təhlükəli ola bilər. Dietoloq Amanda Holzer, zülalların tam bərkiməsini təmin etmək üçün yumurtaları ən azı iki-üç dəqiqə bişirməyi tövsiyə edir.
Konservləşdirilmiş meyvələr
Təzə meyvələrə üstünlük verilməlidir, çünki konservləşdirilmiş olanlarda daha az C vitamini var və əlavə edilmiş şəkər bədəndə iltihablı prosesləri təşviq edir. Təzə meyvə və tərəvəzlər vitaminlər, minerallar və liflə zəngindir, həzmi və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Qreypfrut suyu
Qreypfrut statinlər və antidepresanlar kimi bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərərək onların effektivliyini azalda və ya yan təsirlərə səbəb ola bilər. Onu portağal və ya zoğal suyu ilə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Qəhvə və çay
Həddindən artıq kofein istehlakı yuxusuzluğa, narahatlığın artmasına və aritmiyaya səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri zamanı təhlükəlidir. Kofein təkcə qəhvədə deyil, çayda, qazlı içkilərdə və şokoladda da olur.
Süni dadlandırıcılar
Süni dadlandırıcılar olan içkilər ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu cür içkilərin müntəzəm içilməsi infarkt və ya insult riskini artıra bilər.
Duzlu qidalar
Həddindən artıq duz yüksək təzyiqə və ürəyə yüklənməyə səbəb ola bilər. Yeməklərinizin dadını artırmaq üçün duz əvəzinə göyərti və ədviyyatlardan istifadə edin.
Yaşlandıqca, sağlamlığı qorumaq və xroniki xəstəliklərin inkişafının qarşısını almaq üçün pəhrizinizi nəzərdən keçirmək, müəyyən qidaları məhdudlaşdırmaq vacibdir.
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)