Ağ çörəkdən imtina edin Səbəbi isə...
Unikal.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Yeni genişmiqyaslı araşdırma göstərir ki, müntəzəm olaraq ağ çörək yemək xərçəngin ən çox yayılmış və təhlükəli növlərindən biri olan kolorektal xərçəngin inkişaf riskini artıra bilər.
"Unikal" xəbər verir ki, elm adamları ağ çörəyi bağırsaq xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndiriblər. Tədqiqat İngiltərədə aparılıb və təxminən 13 ildir izlənilən 118 000-dən çox insan iştirak edib. Alimlər iştirakçıların pəhrizini, həyat tərzini və xəstəlik hallarını müqayisə ediblər. Nəticəyə görə, tez-tez ağ çörək yeyənlərin bağırsaq xərçənginə tutulma riski 10% yüksəkdir.
Səbəb ağ çörəyin tərkibindədir. O, demək olar ki, heç bir lif, vitamin və ya mineral ehtiva etməyən təmizlənmiş undan hazırlanır. Eyni zamanda, bu cür məhsullar qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə artırır, həzm sistemini həddindən artıq yükləyir və toxluq hissi vermir, daha çox yeməyə məcbur edir.
Tədqiqat müəllifləri həmçinin ağ çörəklə birlikdə spirtin də risk faktoru olduğunu müəyyən ediblər. Ancaq liflə zəngin qidalar - tərəvəzlər, paxlalılar, tam taxıl çörəyi, eləcə də kalsium və maqnezium kimi maddələr - əksinə, bədəni qoruyur.
Həkimlər ağ çörəyi ən azı qismən tam taxıl çörəyi ilə əvəz etməyi, spirti məhdudlaşdırmağı və pəhrizinizə daha çox tərəvəz daxil etməyi məsləhət görürlər. Onların fikrincə, qidalanmada sadə dəyişikliklər xərçəngin qarşısının alınmasında əsas rol oynaya bilər.
Gülayə Mecid

