Albalı kompotları niyə turşuyur?
Redaktor.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Hazırda qışa doğru gedirik. Yaydan insanlar qış üçün hazırlıq görür - turşu qoyur, kompot bağlayır və s. Bəzi hallarda isə bağlanan kompotların turşuması, yəni istifadəyə yararsız olduğunu görürük. Bu problem əsasən albalı kompotlarında daha çox müşahidə olunur.
Bəs bunun əsas səbəbləri nələrdir?
Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlama verən qida eksperti Fərid Səfərov bildirdi ki, doğrudan da, xüsusilə albalı kompotlarında turşuma və qaz əmələ gəlməsi (fermentasiya) halları digərlərinə nisbətən daha tez baş verir:
"Kompot bankaları və qapaqları yaxşı sterilizasiya olunmadıqda, içəridə qalan maya və bakteriyalar sonradan çoxalaraq şəkəri parçalayıb turşu və qaz əmələ gətirir. Qapaq şişir, açanda “pıss” səsi gəlir, içlikdə köpüklənmə və bulanıqlıq yaranır".
Onun sözlərinə görə, albalı meyvəsində şəkər nisbətən az, turşuluq və ferment aktivliyi isə yüksəkdir:
"Əgər şəkər miqdarı az olarsa və ya pH çox düşərsə, fermentativ turşuma üçün əlverişli mühit yaranır. Əgər qapaq tam oturmazsa, oksigen və mikroorqanizmlər içəri daxil olur. Bu zaman aerob bakteriyalar və mayalar aktivləşir, nəticədə məhsul turşuyur. Kompotlar isti və günəş düşən yerdə saxlanarsa, mikroorqanizmlərin çoxalma sürəti artır. Bəzi hallarda insanlar kompotu qapaqlayıb sterilizasiya etmədən birbaşa bağlayır. Bu halda içəridə qalan mikroorqanizmlər aktiv qalır".
Aytəkin TOFİQQIZI
Baxış sayı:26
Bu xəbər 18 Noyabr 2025 21:44 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















