Alimlərdən taxta qaşıqla bağlı ARAŞDIRMA
Redaktor.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Vəziyyətlə hamı tanışdır: bir anlıq fikrin dağılır və birdən spagettinin altından qaynar su bütün sobanı basır. Bunun qarşısını almaq üçün sosial şəbəkələr çoxdan sadə bir həlli tövsiyə edirlər: tavaya taxta qaşıq qoyun. Amma həqiqətən işləyirmi? Cavab bəli, lakin uzun müddət deyil. Alimlər bildiriblər ki, qaşıq effekti müvəqqətidir və elmi əsaslara malikdir.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə "The Conversation" portalı məlumat yayıb.
Adi suyu qaynadarkən o, nadir hallarda “qaçar”. Problem suya qida əlavə edildikdə başlayır - makaron, düyü, süd və ya yulaf. Söhbət karbohidratlar və zülallar, xüsusilə nişasta və kazein haqqındadır ki, bu da qabarcıqları isti, yapışqan köpüyə çevirir. Bu maddələr qabarcıqları örtür, kənarından yuxarı qalxan və tökülən viskoz bir gel əmələ gətirir.
Taxta qaşıq kömək edir - ancaq başlanğıcda. O, maneə rolunu oynayır: səthi soyuyur və onun məsaməli strukturu baloncukların parçalanmasına kömək edir. Lakin, qızdıqca qaşıq bu xüsusiyyətlərini itirir - nəmlənir, isti olur və baloncukları "söndürməyi" dayandırır.
Beləliklə, qaşıq hiyləsi müvəqqəti bir tədbirdir. Mütəxəssislərin fikrincə, ən yaxşı həll yolu daha böyük tavadan istifadə etmək, temperaturu azaltmaq və mətbəxi nəzarətsiz qoymamaqdır.
Turan İSMAYIL
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:106
Bu xəbər 06 May 2025 22:09 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















