Az bişmiş ətin təhlükələri
Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Son illərdə yarıbişmiş ət məhsullarına - o cümlədən steyklərə, bifştekslərə, kotletlərə və çiy balıqdan hazırlanan yeməklərə maraq artıb. Lakin bu cür qastronomik yanaşma sağlamlıq baxımından hər zaman təhlükəsiz deyil.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə həkim Aleksandr Umnov lenta.ru-ya danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, Medium və Medium Rare dərəcəsində bişmiş ət məhsulları insan orqanizmi üçün təhlükəli olan Kampilobakter kimi mikroorqanizmləri daşıya bilər. Bu bakteriyalar adətən iri buynuzlu heyvanların bağırsaqlarında yaşayır, lakin heyvan kəsildikdən sonra əzələ toxumalarına keçərək oradan insan bədəninə düşə bilər.
“Kampilobakterioz infeksiyası artrit, miokardit, enterokolit, meninqit və hətta hamilə qadınlarda düşüklərə səbəb ola bilər. Dərin dondurulma və tam bişirmə zamanı bu bakteriyalar, eləcə də digər patogenlər, adətən məhv olur. Amma buna baxmayaraq, müəyyən risk qalır”, - deyə Umnov xəbərdarlıq edib.
Ekspert əlavə edib ki, mal və dana ətində bəzi parazitlər - məsələn, öküz zənciri (böyük lent qurd) də ola bilər. Bu parazitlərin səbəb olduğu teniarenoz xəstəliyi orqanizmdə qida maddələrinin çatışmazlığına, ümumi halsızlığa və bir sıra narahatlıqlara yol aça bilər.
Bu zaman xəstələrdə əsəbilik, yuxusuzluq, yorğunluq, baş ağrıları, ürək döyüntüsünün artması, aşağı təzyiq, allergik reaksiyalar, qarında diskomfort, qusma, köp, ishal və aclıq ağrıları müşahidə olunur.
Umnovun sözlərinə görə, belə halların qarşısını almaq üçün ət məhsulları yaxşı bişirilməli və ya dərin dondurulmadan sonra istifadə olunmalıdır.
Aytəkin TOFİQQIZI
Baxış sayı:50
Bu xəbər 24 Oktyabr 2025 09:29 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















