Bananı belə yemək sizi zəhərləyir Diqqət!
Olke.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Bir çox insanın sevimli meyvəsi olan banan düzgün yeyilmədikdə sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər.
Ölkə.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər bananı yeməzdən əvvəl yumağın vacibliyinə toxunur.
Banan qabıqları qalın və sərt görünə bilər. Buna görə də bir çox insanlar bananı qabığını soyandan dərhal sonra yeməyin heç bir zərəri olmadığını düşünür. Lakin Beynəlxalq Qida İnformasiya Şurasının Qida Texnoloqu Doktor Tamika Simsin fikrincə, bu pis vərdişdir.
“Hətta qabığı ilə belə, hər meyvə təmiz, axan su ilə yuyulmalıdır. Əgər qabığını atacaq olsanız belə, bunu mütləq edin”.
Çünki qabıqdakı kir, bakteriya və ya pestisidlər bananı soyarkən və ya əlinizdə tutarkən birbaşa meyvəyə, eləcə də əldən ağıza keçə bilər.
Bananda hansı mikroblar gizlənir?
Yuyulmamış bananda salmonella, E. coli və listeria kimi zərərli mikroorqanizmlər ola bilər.
Bu bakteriyalar ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Pestisidlər də qabıqlarda qala bilər. Bu, xüsusilə immun sistemi zəif olan insanlar üçün daha böyük risk yaradır.
Xüsusilə 5 yaşa qədər uşaqlar, 65 və yuxarı yaşda olan şəxslər, hamilə qadınlarmeyvələrdən qaynaqlanan infeksiyaya qarşı daha həssasdır.
“Healthline”ın məlumatına görə, banan istehsalında pestisidlərdən geniş istifadə olunur. Bu kimyəvi maddələr autizm, xərçəng, yüksək qan təzyiqi, diabet və demans da daxil olmaqla bir çox sağlamlıq problemi ilə əlaqələndirilə bilər.
Billurə

