Bu giləmeyvə xəstəliklərdən qoruyur və qocalmanı ləngidir
Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Şirəli, ətirli və vitaminlərlə zəngin moruq təkcə yay mövsümünün ləzzəti deyil, həm də əsl təbii sağlamlıq eliksiridir. Bu giləmeyvə xəstəliklərlə mübarizəyə kömək edir, immuniteti gücləndirir və hətta ömrü uzada bilər.
Lent.az bununla bağlı məlumatları sizə təqdim edir:
Moruqun sağlamlığa faydaları
Liflə zəngindir
100 qram moruqda təxminən 6-7 qram lif var — bu, meyvələr üçün olduqca yüksək göstəricidir. Lif:
həzmi yaxşılaşdırır
xolesterin səviyyəsini azaldır
qan şəkərini stabilləşdirir
toxluq hissi yaradır, bu da çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir
Moruqdakı qida lifləri bağırsaq peristaltikasını gücləndirir və qəbizlik riskini azaldır.
Güclü antioksidant mənbəyidir
Moruq tərkibində flavonoidlər (məsələn, kversetin və ellag turşusu) daşıyır ki, bunlar:
hüceyrələri sərbəst radikalların zədələməsindən qoruyur
qocalma prosesini ləngidir
ürək-damar və onkoloji xəstəliklər kimi xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər
Moruqdakı antioksidantlar həmçinin yaddaşı, diqqət qabiliyyətini yaxşılaşdırır və neyrodegenerativ xəstəliklərin riskini azalda bilər.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Yüksək kalium və polifenol miqdarı:
arterial təzyiqin normallaşmasına
damar iltihabının azalmasına
"pis" xolesterinin səviyyəsinin enməsinə kömək edir
Moruq tərkibində C vitamini də saxlayır — 100 qramda gündəlik normanın təxminən 25–30%-i, bu da immuniteti gücləndirir və dəmirin daha yaxşı mənimsənilməsini təmin edir.
Moruq nə qədər tez-tez yeyilə bilər?
Əgər sizdə allergiya və ya mədə-bağırsaq problemi yoxdursa, moruğu tez-tez yemək olar.
Tövsiyə olunan gündəlik miqdar:
Gündə 1 stəkan (150–200 qram) — böyüklər üçün optimal miqdardır
Əgər əks göstəriş yoxdursa, xüsusilə mövsüm zamanı hər gün yemək olar
Kimlər moruq yeməyi məhdudlaşdırmalıdır?
Mədə xorası və ya yüksək turşuluqlu qastriti olanlar – moruqda olan orqanik turşular qıcıq yarada bilər
Giləmeyvə allergiyası və ya salisilatlara (moruqda olan təbii maddələr) həssaslıq hallarında
İshal və ya həssas bağırsaq sindromu olanlar – moruqda yüksək lif miqdarı bu simptomları gücləndirə bilər


