Bu maddələr insanı qocalmaqdan qoruyur
Icma.az bildirir, Cebheinfo portalına istinadən.
Acı qidalar yüksək qan təzyiqi, ürək-damar xəstəlikləri, diabet və s. tənzimləyə bilir.
Eyni zamanda, acı maddələr sərbəst radikalların vurduğu zərərdən qoruyur və hətta hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, Çinin Luohe Qida Mühəndisliyi Universitetinin mütəxəssislərinin iştirak etdiyi yeni araşdırma acı maddələrin insan sağlamlığına necə və hansı mexanizmlərlə təsir etdiyini araşdırıb,
Nəticələr “Foods” jurnalında dərc olunub.
Çoxları acı yeməklərin dadını sevmir. Tədqiqat qrupu izah edir ki, bu, qidadakı acı maddələrin acı reseptorlardakı (26 hTAS2R) xüsusi yerlərə bağlanması və beləliklə, aşağı axınındakı G zülalı ilə əlaqəli siqnal yollarını aktivləşdirməsi ilə baş verir.
Mütəxəssislər deyirlər ki, bu siqnal yolları kimyəvi siqnalları elektrik siqnallarına çevirir, daha sonra beyinə ötürülür və acı dad yaradır, acılığın intensivliyi ilk növbədə acı reseptorların hidrofobik tanınma bölgəsi tərəfindən müəyyən edilir.
Belə acı maddələr əsasən alkaloidlər, polifenollar, terpenoidlər və amin turşularıdır. Onlar qarabaşaq yarması, acı balqabaq, dandelion, lobya, qoz-fındıq və qəhvə kimi təbii məhsullarda olur.
Təbii acı qidaların istehlakı sağlamlığı təşviq edir və cari araşdırma araşdırmasına görə, hiperlipidemiya, yüksək qan təzyiqi və hiperglisemiya kimi vəziyyətlərin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Eyni zamanda, acı qidalar iltihabı yatırır və antitümör, antibakterial və antioksidan təsir göstərir, tədqiqatçılar bildirir.
Bundan əlavə, sərbəst radikalların vurduğu zərərdən qoruyan acı maddələrin antioksidant təsiri sübut edilmişdir. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, onlar həmçinin hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir və ürək-damar xəstəliklərinin və diabetin qarşısını almağa kömək edə bilər. Nəhayət, neyroprotektiv xüsusiyyətlər də nümayiş etdirilə bilər.
Diabet üçün acı maddələrin sağlamlıq faydaları Almaniya Diabet Fondunun xüsusi məqaləsində də müzakirə olunur.
Həzm təsirinə əlavə olaraq (yəni mədə turşusu və öd istehsalının artırılması, həmçinin yağların həzminin yaxşılaşdırılması) diabet və piylənmə üçün çox faydalı olan aclığın azalması və şirniyyata olan ehtirasın azalmasıdır. Xüsusilə, sözdə acı balqabaq yemək prediyabetli insanlarda qlükoza səviyyəsini azalda bilər.
Belə nəticəyə gəlmək olar ki, tərkibində acı maddələr olan təbii qidaların müntəzəm istehlakı ümumi sağlamlığa son dərəcə müsbət təsir göstərə və müxtəlif xəstəliklərin qarşısını ala bilər. Beləliklə, acı dadına alışmaq faydalı ola bilər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”

