Çoxlu balıq yemək insanı bu xəstəlikdən qoruyur…
Icma.az, Demokrat.az-ə istinadən məlumat verir Çoxlu balıq yemək insanı bu xəstəlikdən qoruyur….
İsveç alimləri müəyyən ediblər ki, yağsız və yağlı balıq yemək dağınıq sklerozlu insanlarda əlilliyin başlanğıcını ləngidə bilər.
Demokrat.az xəbər verir ki, nəticələr “Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry” (JNNP) dərgisində dərc olunub.
Tədqiqatda yeni diaqnoz qoyulmuş dağınıq skleroz (MS) olan 2719 könüllü iştirak edib. Bu, sinir sisteminin xroniki otoimmün mütərəqqi xəstəliyidir, xəstəlik nəticəsində bir insan əlil ola bilər.
Beyində və onurğa beynində sinir impulslarının keçirilməsinin pozulması qol və ayaqların zəifləməsinə, görmənin pisləşməsinə, başgicəllənməyə və hərəkətliliyin azalmasına səbəb olur.
Tədqiqat İsveçdə Çox Sklerozun Epidemioloji Tədqiqatı (EIMS) layihəsinin bir hissəsi kimi aparılıb. İştirakçılar həyat tərzləri və qidalanma vərdişləri, o cümlədən balıq istehlakı haqqında məlumat veriblər.
Nəticələr göstərdi ki, diaqnoz zamanı həm yağlı, həm də yağsız balıqların aktiv istehlakı xəstəliyin irəliləmə riskini 44 faiz və simptomların 3-cü dərəcəli əlilliyə qədər pisləşməsini 45 faiz azaldır.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az
Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az-ı izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
Demokrat.az xəbər verir ki, nəticələr “Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry” (JNNP) dərgisində dərc olunub.
Tədqiqatda yeni diaqnoz qoyulmuş dağınıq skleroz (MS) olan 2719 könüllü iştirak edib. Bu, sinir sisteminin xroniki otoimmün mütərəqqi xəstəliyidir, xəstəlik nəticəsində bir insan əlil ola bilər.
Beyində və onurğa beynində sinir impulslarının keçirilməsinin pozulması qol və ayaqların zəifləməsinə, görmənin pisləşməsinə, başgicəllənməyə və hərəkətliliyin azalmasına səbəb olur.
Tədqiqat İsveçdə Çox Sklerozun Epidemioloji Tədqiqatı (EIMS) layihəsinin bir hissəsi kimi aparılıb. İştirakçılar həyat tərzləri və qidalanma vərdişləri, o cümlədən balıq istehlakı haqqında məlumat veriblər.
Nəticələr göstərdi ki, diaqnoz zamanı həm yağlı, həm də yağsız balıqların aktiv istehlakı xəstəliyin irəliləmə riskini 44 faiz və simptomların 3-cü dərəcəli əlilliyə qədər pisləşməsini 45 faiz azaldır.
Əfsanə Kamal
Demokrat.az

Balıq yeyən insanlar özünü bu xəstəlikdən qoruyur
17 Noyabr 2024 13:28
Bu içki 5 XƏSTƏLİKDƏN qoruyur
15 Noyabr 2024 13:37
Yerkökü sizi bu xəstəlikdən qoruyur ARAŞDIRMA
10 Yanvar 2025 16:23
Bu bitki insanı çoxsaylı xəstəliklərdən QORUYUR
15 Noyabr 2024 21:59
D vitamini dölü bu ağır xəstəlikdən qoruyur
16 Noyabr 2024 05:19
