Bu meyvə orqanizmin insulinə qarşı həssaslığını artırır Alimlər
İllinoys Texnologiya İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, manqo yemək orqanizmin insulinə qarşı həssaslığını artırır və orqanizmin antioksidan müdafiəsini tənzimləyən genin aktivliyini artırır.
Redaktor.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalında dərc olunub.
Elm adamları çoxdan biliriblər ki, manqon qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırmağa və bağırsaq florasının fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edən lif və digər bioaktiv maddələrlə zəngindir. Bu meyvə həm də oksidləşdirici stressin qarşısını alan və hüceyrə yaşlanmasını yavaşlatan antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Yeni bir araşdırmada bir araşdırma qrupu manqonun diabetlə mübarizədə təsirli bir köməkçi olub olmadığını öyrənmək qərarına gəldi. Nəticələr göstərib ki, bu meyvəni dörd həftə ərzində gündə iki dəfə istehlak etmək insulin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb olub. Bundan əlavə, manqo iştirakçıların antioksidan müdafiəsini artırıb.
Alimlər izah ediblər ki, orqanizm hüceyrələrinin insulin hormonuna (şəkəri qandan hüceyrələrə daşıyan) düzgün reaksiya verməyi dayandırdığı patologiyaya insulin müqaviməti deyilir. İnsulinin daxil olan qlükoza həcmini düzgün paylaya bilməməsi onun qanda toplanmasına, daha sonra isə şəkərli diabetə gətirib çıxarır.
Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, manqo istehlakı eyni zamanda orqanizmin antioksidant müdafiəsini tənzimləyən genin ifadəsini - iltihabın öhdəsindən gəlmək qabiliyyətini artırır. Bu, insulin müqaviməti və qan şəkərinin səviyyəsinə mənfi təsir göstərən aşağı dərəcəli xroniki iltihabdır.
Turan İSMAYIL