Bu qidalar böyrəkləri məhv edir
Icma.az xəbər verir, Missiya.az saytına əsaslanaraq.
Böyrəklər orqanizmdə ifrazat funksiyasını yerinə yetirir, qandan artıq maye və həll olunmuş maddələri çıxarır. Buna görə də qidalanma onların sağlamlığına birbaşa təsir göstərir. Elə qidalar var ki, onlar zahirən sağlam görünsə də, həddindən artıq istehlak edildikdə böyrək funksiyasına zərər verə bilər.
Mütəxəssislər bildirir ki, böyrək patologiyalarınız varsa, tərkibində oksalat olan qidaları istisna etmək lazımdır. Bunlara ispanaq, qoz-fındıq, kartof qızartması, çips, turşəng, çuğundur, kəpək və şokolad daxildir. Həmçinin yüksək kalium tərkibinə görə avokado istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə edilir. Kalium, şübhəsiz, orqanizm üçün vacibdir. O su balansını, turşu-qələvi balansını və ürəyin normal fəaliyyətini qoruyur. Lakin onun artıqlığı nəbzin yavaşlaması, ürəkbulanma və zəiflik hissi ilə özünü göstərən hiperkalemiya ilə nəticələnir.
Bundan əlavə, həkimlər alkaloidləri ( tərkibində azot olan əsasi xassəli, adətən, bitki mənşəli üzvi maddələr) olan içkilərdən sui-istifadə etməməyə çağırır: qəhvə, güclü çay, kola və başqaları. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, böyrək daşlarının meydana gəlməsinə imkan yaradır. Optimal olaraq gündə bir və ya iki fincandan çox qəhvə içmək olmaz. Süd məhsulları, kalsium mənbəyi kimi faydaları olsa da, qədərindən çox qəbulu sidikdə kalsiumun miqdarını artırır, bu da urolitiyazın inkişaf riskini artırır.
Duz balansına da diqqət yetirilməlidir. Doymuş yağlar və xolesterol ilə zəngin olan kərə yağının da həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edilir. Ət və qaraciyər kimi purinlərlə zəngin qidaları istehlak edərkən aşırıya qaçmaq olmaz. Sözügedən birləşmələr sidik turşusunun əmələ gəlməsini stimullaşdırır, bu da böyrəklərin həddindən artıq yüklənmə altında işləməsinə səbəb olur.
Həmçinin, heyvan zülalının çox olması böyrəklərdə daşlar əmələ gətirir, oynaqlarda sidik turşusunun toplanması artriti inkişaf etdirir.
Zərintac Mayisqızı
Missiya.Az

