Bu qidalar sağlamlığa ziyanlıdır SİYAHI
Cebheinfo portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Çox işlənmiş qidalar kardiometabolik və reproduktiv sağlamlığa zərər verə bilər.
İnsan yalnız üç həftəlik ultra işlənmiş qidaları yedikdən sonra yağ kütləsi qazanır və hormon səviyyələrində dəyişikliklər olur. Emal üsullarının özü də bu dəyişikliklərdə əsas amil olduğunu göstərir.
“Cebheinfo.az” “Planet Today”-a istinadən xəbər verir ki, ultra emal olunmuş qidalar Nova təsnifat sistemi tərəfindən ev yeməklərində çox istifadə olunmayan sintetik və ya sənaye inqrediyentləri olan qidalar kimi müəyyən edilir. Bunlara süni dadlar, stabilizatorlar və rənglər, eləcə də yüksək sənaye emalından əldə edilən inqrediyentlər daxildir. Bunlara qablaşdırılmış qəlyanaltılar, sərinləşdirici içkilər və hazır yeməklər daxildir.
Bu qidalarla piylənmə və 2-ci tip diabet kimi xəstəliklər arasında əlaqə var. Bu sağlamlıq təsirlərinin inqrediyentlərin təbiəti, qidaları emal etmək üçün istifadə olunan üsullar və ya artan enerji qəbulu ilə bağlı olub-olmaması aydın deyil. Yeni araşdırmada tədqiqatçılar emalın rolunu təcrid etməyi hədəfləyiblər.
Tədqiqat təsadüfi, krossover dizaynda həm ultra işlənmiş, həm də işlənməmiş qidaları istehlak edən 20-35 yaş arası 43 sağlam kişini əhatə edib. Hər bir pəhriz müddəti üç həftə davam edib. İştirakçılar eyni makronutrient tərkibli yeməklər yeyiblər:bərabər miqdarda protein, yağ və karbohidratlar və eyni kalori. Qrupun yarısı kalorili balanslaşdırılmış pəhriz, digər yarısı isə gündə əlavə 500 kalori qəbul edirdi.
Enerji qəbulundan asılı olmayaraq, iştirakçılar ultrasəpilməmiş pəhrizlə müqayisədə ultra emal edilmiş pəhrizdə təxminən bir kiloqram daha çox yağ kütləsi alıblar. Bundan əlavə, ultra emal edilmiş qida istehlakı bir sıra ürək-damar sağlamlıq göstəricilərinə mənfi təsir göstərib.
Araşdırmanın həmmüəllifi Cessika Preston deyib:
“Nəticələr həddindən artıq emal edilmiş qidaların, hətta normada istehlak edildikdə belə, reproduktiv və metabolik sağlamlığımız üçün zərərli olduğunu sübut edir. Bu, onları zərərli edən bu qidaların işlənmiş təbiəti olduğunu göstərir”.
Çəki dəyişikliklərinə əlavə olaraq, tədqiqatçılar ultra emal edilmiş pəhrizin cxMINP adlı ftalat birləşməsinin səviyyəsinin artmasına səbəb olduğunu aşkar ediblər. Adətən plastik qida qablaşdırmalarında tapılan maddənin endokrin sistemi pozduğu bilinir. Ultra emal edilmiş pəhrizdə iştirak edənlərin qanında cxMINP səviyyəsi artıb və testosteron və follikul stimullaşdırıcı hormon da daxil olmaqla spermatogenez üçün kritik olan hormonlar da azalıb.
Araşdırma göstərib ki, həddindən artıq kalorili istehlak olmasa belə, ultra emal olunmuş qidalar metabolik və reproduktiv risklər yarada bilər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin

